На 9 май в заседателната зала на Канев център се проведе първата среща по проект MEDUS (“мед” на латвийски език) „Иновативни образователни подходи и практики за повишаване ефективността на социалното включване и академичните резултати на обучавани мигранти“ No 2021-1-LT01-KA220-SCH-000024051

Основна цел на проекта е развиване на професионалните компетентности на учителите и специализирания състав за създаване на приобщаваща академична, социална и емоционална среда за обучаване на мигранти.

Участниците в срещата отбелязаха успешната съвместна дейност с университета и значимата му социална роля чрез този актуален от гледна точка на войната в Украйна проект.

Гостите бяха приветствани от ректора на Русенския университет - академик Христо Белоев, дтн, DHC mult. Сред представителите на висшето училище бяха и доц. д-р Емилия Великова - координатор на проекта за Русенския университет и доц. д-р Юри Кандиларов - ръководител катедра „Математика”, във Факултет “Природни науки и образование” на Русенския университет.

Присъстваха кметът на участващата в проекта Община Сливо поле - инж. Валентин Атанасов, инж. Мария Мирева - директор на СУ “Св. Паисий Хилендарски” - Сливо поле, както и г-жа Антоанета Ябанозова - директор на Секретариата на БЧК - Русе, който също партнира на проекта.

Сред чуждестранните представители на участниците в проекта бяха: г-жа Лаймуте Рузгиене – координатор на проекта, директор на Образователен център на област Каунас - Литва и доц. д-р Йон Миерлус-Мазилу – ръководител на катедра “Математика и информатика” в Техническия университет по строителство в Букурещ - Румъния.

Проектът има за цел да развие професионалните компетентности на учителите и специализирания състав за създаване на приобщаваща академична, социална и емоционална среда за обучаване на мигранти. Преки целевите групи на проекта са: учители, които работят или планират да работят с ученици мигранти; специализиран състав, който оказва специализирана педагогическа и психологическа помощ в училище; ученици от мигрантски произход. Непряка целева група на проекта са родителите на мигранти. Очакваните въздействия на проекта са:

Учителите и специализираният състав да развият своите професионални, дигитални, социални, комуникационни компетентности и компетентности за работа в екип; да придобият по-добро разбиране и по-голяма отзивчивост към нуждите на различните групи (родители и ученици от мигрантски произход), което ще подпомогне прякото преподаване, от една страна, и по-добрите академични постижения и/ или емоционалното състояние на групите, от друга. За учителите и специализирания състав ще бъдат осигурени иновативни материали и инструменти: прогресивни образователни технологии, иновативни учебни материали, дигитални сценарии, най-добри педагогически практики, модел на вертикална класна стая.