Засилено струпване на цистерни с украинска и молдовска регистрации край петролната база край Мартен - това сигнализираха хора от района до Русе Медиа в събота. Съмненията им бяха, че се източват горива от Държавния резерв. Проверка на място показа, че действително има голяма колона от изчакващи цистерни, но пред две от трите петролни бази - на „Лукойл“ и „ДМВ Петрол“. За украинците в момента е изгодно да внасят горива от България, а Мартен е удобно място заради близостта си с Дунав мост.
Нефтопродуктите, които се търгуват обаче, нямат нищо общо с Държавния резерв. В разговор с Русе Медиа управителят на „ДМВ Петрол“ Владислав Илиев коментира, че е абсурдно да се говори за такова нещо и обяснява защо.
„Дружеството, опериращо в склада, не е задължено лице по Закона за задължителните запаси от нефт и нефтопродукти към днешна дата. Тук не се складират запаси за извънредни ситуации или запаси за военновременни ситуации. т.е. няма как да бъдат изнесени, тъй като такива запаси няма. Тъй като складът работи от два месеца - от началото на март, е нормално дотогава да не е имало такава активност пред него, тъй като не е функционирал преди това“, казва Илиев.
За хипотезата, че някой може да изнася горива от Държавния резерв, тоя прави следния коментар: „Това е, меко казано, абсурдно. Тъй като самото движение или разпореждането с тези продукти, става единствено и само след разрешение на Агенцията „Държавен резерв и военновременни запаси“, която е подчинена на Министерски съвет. Към днешна дата България нито е в някакво извънредно положение, нито е в ситуация, която да принуждава държавата да прави такива неща, т.е. считам, че всички горива, които са разпоредени за съхранение, са налице. Контролните функции за това са както на Агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“, така също и на Агенция „Митници“, които следят това нещо доста сериозно“.
За подчертания интерес на купувачи на едро специалистът обяснява: „По отношение на цените мога да кажа, че към днешната дата България се радва на едни от най-ниските премии върху международните цени. Това е благодарение на основния производител в страната „Лукойл“, който продължава да обезпечава цялото потребление на територията на страната, както и обичайни операции по корабно снабдяване, обичайни операции по доставки до съседни страни-членки и т.н. Като цяло „Лукойл“ направиха всичко възможно да минимизират ценовия шок, който беше във връзка със събитията около нас“.