Нов корпус с прогнозна цена 15 000 лева ще строи Комплексният онкологичен център, ако общинските съветници одобрят искането на управителя д-р Камен Кожухаров. То е направено след съгласуване с Общината проучване за възможността за набиране на средства.
Предвижда се на мястото на двуетажна полумасивна сграда, в която сега са административно-стопанският блок, отделението по обща клинична патология и складовете на здравното заведение да се построи пететажна сграда, която да разполага още със сутерен и полуетаж под покрива. Връзката с масивната част на Онкоцентъра, където са останалите отделения, ще бъде на нивото на първия етаж.
Новият болничен корпус ще позволи събирането на всички отделения на едно място, а с това - да се повиши качеството на медицинските услуги и да се намалят разходите, мотивира се д-р Кожухаров.
Финансирането е предвидено от различни източници - безвъзмездни средства от Европейския съюз, кредити и финансова подкрепа от Община Русе.
Предстои ОбС да одобри възлагане на проектирането на новата болнична сграда, както и да даде съгласие Онкоцентърът да кандидатства за финансиране чрез безвъзмездни грантове по Оперативни програми, кредитни средства от „Регионален фонд за градско развитие“ АД и банки.
Наред с това общинските съветници ще насрочат и конкурс за нов управител поради изтичането на поредния тригодишен мандат на д-р Кожухаров, който е начело на здравното заведение от 2010 година. С оглед натрупания опит и показаните високи резултати, той едва ли ще има конкуренция на конкурса, който ще се проведе на 21 и 22 юни.