Вестник „Утро“ в партньорство с Община Русе започна нова рубрика - „Попитайте кмета!“. Ако улицата пред дома ви е разбита, ако детската площадка се нуждае от ремонт или сте видели друга нередност, която Общината може да поправи, задавайте своите въпроси чрез „Утро“. Ще им отговаря лично кметът Пенчо Милков.
Въпросите си може да задавате на e-mail: [email protected]

При възможност, може да ги придружавате и със снимки.
Желателно е въпросите да не са анонимни и да са от реални, а не регистрирани специално за случая електронни адреси. При желание може да посочите телефон за обратна връзка.
Попитайте кмета чрез „Утро“!
Днес ви предлагаме новите въпроси и отговори.

Редовно се паркира в тревна площ
на кръстовището на „Видин“ и „Давид“

На много места в града се паркира в тревните площи или на места, предвидени за такива. При дъждовно време значително количество кал се разнася по улиците, а в хубави дни дишаме вдигнатия прах. Същият резултат се получава и при строителните обекти, от които излизат кални камиони, без да мият гумите. Пример ще дам с кръстовището на ул. „Видин“ с ул. „Давид“, където върху пръст паркират около 7 автомобила. Иначе в района редовно глобяват за неправилно паркиране на улицата.
Митова

Няма как да допуснем това, правим
няколко неща за облекчаване на ситуацията

Съгласен съм, че паркоместата в центъра на града ни са недостатъчни. Проблемът отчасти се дължи на факта, че в миналото са издавани разрешения строителство на жилищни кооперация без подсигуряване на минималния процент гаражи.
Въпреки това няма как да допуснем масово да се паркира по тротоарите или в зелените площи, защото всичко се превръща в кал и прах, както отбелязахте. 
Правим няколко неща, за да облекчим ситуацията - освобождаваме улици и тротоари от старите автомобили, които доказано не са в движение и запречват пътя на пешеходци. След действията на служителите ни доброволно с преместени 587 стари коли, а 34 са изпратени за разкомплектоване, защото не са потърсени.
Освен това разработваме Генерален план за движението, в който ще се предвиди и създаването на синя зона, каквато в момента липсва. С нейното създаване ще се въведе повече ред, а на живеещите в центъра ще се даде възможност да наемат на месечна или годишна база паркомясто в близост до местоживеенето си.
Относно запрашаването при строителство - служителите ни са инструктирани и често издават предписания за оросяване на строителните площадки. С разкопаването на русенските улици по мащабния проект на ВиК също са издадени няколко предписания за изчистване на калта и камъните от тротоарите и частите от платното, където не текат строително-ремонтни дейности.
Пенчо Милков,
кмет на община Русе