Групата „Русе помага на Украйна“ съобщи, че от вчера основната дейност по снабдяване на украинските бежанци с хранителни продукти, санитарни материали и друга материална помощ остава в Хуманитарния център на „Каритас“ на ул. „Богдан Войвода“ 3, (зад ОУ „Отец Паисий“).
Досега голяма помощ в предоставянето и разпределянето на помощите оказваше концептуалната пекарна „Хабитати“ на ул. „Добри Немиров“ 11 - благодарение на изключителната благотворителна енергия на Ани и Деян Герасимови. Мястото остава гостоприемно отворено за срещи на украинската общност, настанена в Русе.
Над 350 души са получили подкрепа от хуманитарния център на „Каритас“ от средата на март досега, съобщиха за „Утро“ от благотворителната организация. Хора от всякакви възрасти и социален статус имат нужда от предоставяните помощи. Най-често става дума за многодетни семейства с по няколко деца, друг път - за фамилии, които са избягали от войната заедно с бабите и дядовците. Има хора, настанени в Красен, други - в Сливо поле. Опитват се да се справят сами и да се изхранват, но това не винаги е възможно, разказаха от „Каритас“ за „Утро“.
Всички помощи се осигуряват от дарения, за които и организаторите, и получателите са дълбоко благодарни на хората и организациите, които отделят пари, енергия и ресурси. Храната, макар и лесна за набавяне, свършва бързо, затова са най-ценни помощите от хранителни продукти, обясняват доброволците.
Хуманитарният център на Каритас работи всеки делничен ден, желаещите да помагат могат да занасят продуктите на място, което също е подкрепа. Работното време е от 10 до 12 ч. и от 14 до 17 ч. Дарителите могат да получат консултации какво е най-подходящо да носи и на тел. +359 88 9621764 (чрез обаждане, Viber или WhatsApp) или имейл [email protected]. На сайта на „Каритас“ има списък от необходимостите.