Смъртността в Русенска област расте с тревожни темпове и в началото на тази година, показват данните на националната статистика. Броят на починалите през първото тримесечие е 1389 души, което е със 149 повече отколкото за същия период на миналата година. 
Ръстът от 12% е един от най-големите в страната. Повече се е увеличила смъртността само в областите Габрово (17.1%), Ямбол (16.0%), Благоевград (14.5%) и Ловеч (12.3%). И за разлика от миналата година, когато тази статистика бе тревожна в цялата страна, този път не е така - в една трета от областите починалите намаляват, като с най-голям спад са Шумен (-9.1%), Плевен (-6.3%) и Кюстендил (-5.1%).
Най-висока смъртност през първото тримесечие на 2022 г. е регистрирана през шестата седмица (7 февруари - 13 февруари). С началото на отшумяването на пандемията от Ковид-19 през март починалите намаляват и през втората половина на месеца са осезаемо по-малко отколкото през миналата година.
През миналата година броят на починалите в област Русе бе 5145 - с 800 повече отколкото предходната година и три пъти повече от новородените деца. За нарасналата смъртност освен пандемията роля изигра и влошената заради самоизолацията профилактика и цялостното снижаване нивото на медицинските грижи заради ангажираността на голяма част от здравната система в борбата с вируса. Русенска област е и една от тези, в които от години не достигат както общопрактикуващите лекари, така и специалистите.