Среден 3.18 по шестобалната система получи държавата като оценка на грижата за децата. Инициативата „Бележник 2022“ на Националната мрежа за децата беше представена вчера и в Русе от сдружение „Еквилибриум“ - основател на мрежата и гражданска организация, един от най-големите доставчици на социални услуги за деца и семейства в Русенския регион.
Според изпълнителния директор на „Еквилибриум“ Елена Петкова, мониторинговият доклад дава ясна картина на нивото на държавната грижа за деца в страната, защото прилага система на оценка в девет ключови области за развитието на всяко дете. Фокусът тази година е управлението на националните политики за детска грижа в условия на криза и пандемия. Затова разбираемо най-ниската оценка е в сегмента спорт, култура и свободно време - няма и тройка. Най-висока е оценката в сегмента образование - близо добър.
Подобряването на политиките за деца в национален мащаб върви с миши стъпчици напред - разликата от миналата година е едва девет стотни нагоре. Единствената добра новина в случая е, че все пак няма намаление на успеха, което е възможно при непрекъснатите сътресения на системата, политическите промени и законовите неуредици в сектора.
Националната мрежа за децата е най-голямата формация в България на организации, мрежи и активисти в грижите за деца и семейства. Помага на повече от 140 хиляди деца и над 74 хиляди семейства в страната. По официални дани в Община Русе децата и семействата, ползватели на услуги, са над пет хиляди. 
Заместник-областният управител Людмил Христов поздрави участниците във вчерашния форум.