Тревожно е състоянието на Паметника на моряка - за това алармира общинският съветник Владислав Атанасов. Монументът се намира в непосредствена близост до крепостта Сексагинта Приста и е място, което любители фотографи използват, за да запечатат залеза над река Дунав.
Поради хлътване в основата му паметникът се е наклонил значително в посока към реката. Хора в района разказаха пред Русе Медиа, че деформацията е от доста време, но сега е станала застрашителна.
На изминалата сесия Владислав Атанасов постави въпроса за евентуалната възможност да се отпуснат средства от общинския бюджет, с които да се укрепи. От отговора на администрацията стана ясно, че вече има предприети действия. От общината са изпратили хора, които са окосили тревата около паметника, възстановили са плочите в пространството на терасата, които са се били разместили от слягането на почвата, но за по-сериозни дейности за укрепването засега няма възможност.
Позицията на общината е, че този паметник е ангажимент и на държавата и затова са предприети действия и той е подаден за включване в списъка на войнишките паметници. За тях държавата има специално предвидени средства. От местната администрация се ангажираха да направят проучване и проектиране, за да може да се прецени реалната ситуация доколко е сериозен проблемът и да може да се прогнозира каква сума би била необходима за неговото изправяне и укрепване.