Немският професор химик Андреас Фат ще посети Русе в рамките на плаването си по Дунав, чиято цел е да привлече вниманието на обществеността към замърсяването на Дунав с микрочастици от пластмаса. Пътешествието е част от проект „Чист Дунав“. 
Проф. Фат преподава в германския град Фуртванген, а замърсяването на реките, моретата и океаните с микропластмаса е във фокуса на научните му интереси от години. Проблемът всъщност е чисто практически - невидимите с просто око частици, образувани от разтрошаването на изхвърляните от десетилетия пластмасови отпадъци в реки и морета, вече се откриват в улова на риболовните траулери. От рибата тя попада безпрепятствено в човешкия организъм и наслагването й е поредната опасност за здравето, по ирония - причинена от една от най-здравословните храни, каквато е рибата.
Германският еколог вече има две такива експедиции. Първата е през 2014 година, когато 25 дни плава по Рейн и изследва водата, а втората - през 2017 година по река Тенеси в САЩ със същата цел.
Ученият ще бъде придружаван от мобилна лаборатория на Асоциацията за защита на дивата природа (AWP), за да се анализират пробите от речната вода, с които да се състави изчерпателна картина на замърсяването на водния басейн. Освен това еколозите ще изнасят лекции пред младежите от дунавските страни по маршрута си, а също така ще заснемат документален филм за експедицията. Пътешествието ще завърши в Черно море. Предвидени са и различни дейности, сред които почистване на брега, информационни прояви и изложби.
По план първата спирка на проф. Фат в България трябва да е във Видин на 1 юни. Пристигането му в Русе се очаква около 3 юни.