Събитиен мост ще свърже Празника на Русе 6 май с Деня на Европа 9 май под мотото „Русе празнува“. Детски хепънинги, конкурси, специализирани прояви и масови забавления консолидират енергията на публичните институции и неправителствените организации, фокусът е 15-годишнината от приемането на България и Румъния в ЕС.
Международното дружество „Елиас Канети“, областната и общинската администрации, Русенската опера и сдружение „Градоред“ обявиха вчера официалната програма за събитията на 9 май. Както „Утро“ писа, те се провеждат под патронажа на министъра на транспорта Николай Събев и посланичката на Австрия г-жа Андреа Вике. 
Сутринта на 9 май деца от десет градини ще правят хепънинг „Децата на Русе - децата на Европа“. Ще станат ясни наградите от първи национален международен конкурс за детски рисунки „Аз, ти, те - ние сме Европа“ - вече са пристигнали повече от 240 рисунки. Сдружение „Блок 14“ ще се включи с арт акция „Ние сме Европа“, а надвечер Европейски младежки хепънинг ще напълни площада с участници от Младежкия дом и формация „Милениум Арт“ от Гюргево.
Художествената галерия ще пуска огромни хвърчила по Дунав като символ на европейската свързаност. Сдружение „Градоред“ ще разхожда гости из Русе с виртуална реалност.
Вечерта в зала „Филхармония“ оркестърът на Русенската опера ще изпълни програма на Бетовен под диригентството на Димитър Косев. Ще прозвучи и европейският химн „Одата на радостта“.