„Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, желание за продължаване на рода, за дълголетие, щастие, късмет, самоирония дори“. Това казва Здравка Димитрова, автор на новата книга „Български шевици от Русенски регион“ - своеобразна енциклопедия на везаното изкуство в Русенско, която ще бъде представена в Русе на 11 май от 18 часа в зала „Европа“ на Доходното здание. А част от включените в книгата шевици ще бъдат изложени във фоайето на Доходното от 9 до 12 май.
Луксозното издание на български и английски език „Български шевици от Русенски регион“ показва и разказва за над 300 български шевици от Русенско, които Здравка Димитрова не само издирва от старите ракли, все още запазени в много селски домове, но и им вдъхва втори живот, като ги извезва наново. И това може да направи всеки, ако следва дадената в началото на книгата „азбука“ от 20 различни бода, придружена от нужния „ключ“ за разкодиране на всеки елемент.
„Български шевици от Русенски регион“ излиза на 3 май, но вече може да се поръча предварително от сайта на издателство „Софтпрес“.