„Осъществяваме транспорти, при които разходите са равни на приходите, няма икономически смисъл да работим. Има и ситуации, в които разходите са по-големи от приходите. Много от колегите спират дейността си“. Това заяви Ивайло Куманов - един от участниците в протеста на превозвачите, който се състоя вчера в Русе като част от националните демонстрации на бранша. 
Колона от тирове направи автошествие по бул. „България“ към граничния пункт Дунав мост с 20 км/ч. При обиколката си шофьорите за кратко затвориха подхода към граничния пункт, но чуждестранните им колеги приеха допълнителните затруднения с разбиране.
Едно от основните исканията на протестиращите е да не се вдигат тол таксите и да не плащат за ползване за второкласната мрежа. Друга важна не само за тях тема са високите цени на горивата и начините за понижаването им. В Русе има и специфично местно искане - да се реши и проблемът с опашките на Дунав мост, защото разстоянието до Букурещ се взема за час, но преди това трябва да чакат с часове на границата без паркинг и елементарни условия.
„Постоянно трошим камионите си по дупките, които би трябвало да бъдат ремонтирани с парите от тол системата. Лично ние смятаме, че трябва да получаваме пари, че се движим по тези пътища, във вид на субсидия може да ни го предложат. Защото пътища нямаме, начисляват ни се тол такси, начисляват ни се компенсаторни такси, нещо, което е противно на всички европейски регламенти“, казва Елка Недкова.
Превозвачите коментираха още, че протестът им е заради българските граждани, защото ако вдигнат цените на транспортните си услуги, това ще рефлектира пряко и бързо върху разходите на всички български семейства.