Фирмите в бизнеса с природен газ не са притеснени от новината за спиране на доставките от Русия, показа проверка на „Утро“. Според тях е много малко вероятно да се стигне до ситуацията от 2009 г., когато предприятия спряха работа заради липсата на газ. Почти всички големи заводи в Русе - „Линамар“ /„Монтюпе“/, „Керос“, „Приста Ойл“, „Оргахим“ и т.н. използват синьото гориво. 

„В момента в Европа има много излишен газ. В Англия има големи количества, които с танкери ще се насочат навсякъде защото те не могат да го съхраняват. Втечнен газ LNG може да се достави в терминала в Ревитуса в Гърция и да се използва тяхната разпределителна мрежа. Дори можем да складираме излишъци в Чирен. Ситуацията не е критична, защото не е зима. Отоплителният сезон свърши и голямата консумация приключи. Една трета от газа за България отива за „Топлофикация София“ и ако бяха спрели газа през зимата, щеше да е огромен проблем, защото ако минат всички на ток, ще сринат електропреносната система в София. Сега обаче е топло, консуматор остана най-вече индустрията и вярвам, че наистина алтернативните доставки са осигурени. Още откакто обявиха, че искат плащане в рубли, беше ясно накъде отиват нещата и се действа“, коментира Стоян Манолов, управител на една от солидните фирми на газовия пазар „М-газ“.
„Спирането на газа от Русия ще пришпори завършването на интерконектора с Гърция от Стара Загора до Комотини, който е с капацитет 3 млрд. куб.м, които могат да се увеличат до 5,5. Връзката може да бъде въведена в експлоатация с месец по-рано, още от 1 юни. Годишната консумация на България е около 3 млрд. куб.м, с договор за 1 млрд. с Азербайджан плюс още два милиарда на пазарни цени диверсификацията може да се случи по-бързо от очакваното и да не се подписва нов договор с „Газпром“, смята Манолов.
Новината за спиране на газа от Русия не предизвика никаква реакция на пазара на метан вчера и нито един от доставчиците не обяви по-високи цени.
„Имаме официален отговор от „Овергаз“, че не се очакват ограничения в доставките. Държим на стендбай логистичната схема за доставка на втечнен метан. Спряхме я, когато цената му стана твърде висока, но ако спре природният газ по тръбата, веднага я стартираме“, обясни зам.-управителят на „Булмаркет“ Светослав Първанов.
„Булмаркет“ притежава няколко метанстанции в страната, а миналата година откри и първата у нас LNG станция за зареждане на камиони с втечнен природен газ. Компанията има в експлоатация 6 товарни камиона, използващи втечнен природен газ, за които доставя гориво със собствени цистерни от Белгия и Турция. Преди няколко години бе изграден и терминал за втечнен природен газ (LNG), който може да приема доставки с кораби. До момента той се използва твърде рядко, но една кардинална промяна на ситуацията с руския газ може да промени нещата.