10 години фондация „Русе - град на свободния дух“: подобрена прозрачност в изразходването на средствата, все така силно присъствие на местната изпълнителна власт в програмирането на събитията.
Това е един от изводите след вчерашното решение на Общинския съвет в Русе по време на бюджетната сесия да одобри отчета за 2021-а и програмата за 2022-а на общинската фондация.
Създадена като възможност за привличане на средства от дарения и реализиране на публично-частни партньорства, десет години по-късно фондацията „Русе - град на свободния дух“ остава мощен инструмент за провеждане на културни политики, които здраво се държат от изпълнителната власт в лицето на управителния й съвет: двамата зам.-кметове Златомира Стефанова и Енчо Енчев, и един от пиарите на общината Десислава Господинова. 
Според публично представената информация, 150 събития са изградили кампанията „Русе - град на свободния дух“ през изминалата година. 15 проектни екипа са създали повече от 500 творчески продукта, с близо 4000 участници, доброволци и партньорства, за публика от близо 66 хиляди русенци и гости на града.
И през 2022-а общинският бюджет на Русе ще подкрепи със 100 хиляди лева програмата на „Русе - град на свободния дух“ - толкова, колкото и през миналата година. Общите приходи на организацията през 2021 г.  са в размер на 263 474,68 лв., сред които 99 867, 68 лв. от 17 дарения.
Както е известно, общинската фондация управлява програмата „Знание и растеж“ съвместно с „Еконт Експрес“ ООД. По конкурса, проведен в края на миналата година, през тази се изпълняват проекти за близо 70 хиляди лева. В двата други фонда - „Лицата на Русе“ и „Местни инициативи“, през 2021-а са усвоени 134 432,90 лв.
В одобрената от съветниците програма прозират различни пристрастия на управляващите. Заявени са нови възможности за творчество, забавни моменти, усвояване на нови знания и спорт чрез 30 събития.
От собствените и партньорски инициативи на фондацията на традиционна подкрепа разчитат Парадът на ретро автомобили - тази година на 18 юни, Грийн рок фест, който получи и подкрепа от НФК за издание 2022. В бюджета влизат и конкурсът за литературно творчество и журналистика за ученици „Стоян Михайловски“, както и конкурсът за къс разказ „Мостове“.
Афинитетът на управляващите фондацията към туристическите атракции позиционира ново събитие RUSE LIGHT & RHYTHM FEST в програмата на изложението „Уикенд туризъм Русе“. Личи и предпочитанието към автомобилите - с още едно изложение на автомобили покрай „Тунинг фестивал Маска“ - да не се бърка с фестивала „Маска“ за живи статуи, привличал няколко пъти лятната публика в Русе.
Това, което има смисъл да бъде подобрено във функционирането на общинската фондация, е достъп до процесите на вземане на решения. Или поне експертна дискусия в програмирането на събитията. Нещо, което от фондацията декларират, но на практика минават единствено през еднократната за годината санкция на Общинския съвет.