„Нелекият избор на младия режисьор между конформизма и самобитността - залог за бъдещето на българския театър“. Това амбициозно заглавие на дискусия ще фокусира вълненията на участниците в Националния конкурс „Слави Шкаров“ на 10 май. Ще я води дъщерята на Слави Шкаров - театроведката Ина Шкарова.
Видео изложба „За Слави“ е другият нов акцент в програмата на събитието. Тя ще показва записи на предишни издания, спомени и интервюта на хора, докоснали се до творчеството на именития български режисьор.
Както „Утро“ писа, публиката в Русе ще гледа селектираните спектакли от издание 2021-2022 от 8 май. Всички представления ще се играят на Голямата сцена на Доходното здание с начален час 19:00. Първото заглавие е „Бесове“ от Камю с режисьор Боян Арсов на сцената на НАТФИЗ. В Деня на Европа 9 май „Мерсие и Камие“ по Самюъл Бекет на Ростислав Георгиев показват от Театрална работилница „Сфумато“. Варненският театър ще покаже „Владимир“ от Матяж Зупанчич на третия селектиран млад режисьор - Николай Кенаров, часове преди награждаването на 10 май.
Междувременно стана ясно, че днес ще бъде първият ден в Русе на Боян Иванов, който спечели директорския конкурс в русенския театър. От трупата не очакват официално представяне на новия шеф, както е обичайната практика.