Таксата за битови отпадъци остава без промяна, предстои въвеждане на нова методика за определяне размера на таксата през 2024 г. Това е един от най-важните за граждани и фирми детайли в бюджетната прогноза за 2023-2025 година, представена на вчерашната извънредна сесия за гласуване на Бюджет 2022 от главния финансист в Община Русе Емилия Пенева. Прогнозата беше одобрена с почти пълно единодушие.
Бюджетът на Русе расте със 17.1% и от 160 376 899 лева през миналата година за 2022-а рамката му става 187 798 033 лева. Това реши вчера Общинският съвет, който заседава извънредно за приемането на най-важния документ за общината. Предложените от кмета Пенчо Милков разчети бяха подкрепени от 31 съветници, 14 се въздържаха, а двама гласуваха против тях.
„Във време на криза основна наша цел е общината да продължи нормалното си функциониране в полза на гражданите“, каза Милков и подчерта сложната ситуация заради пандемията от Ковид-19, войната в Украйна и растящите под техния натиск цени и инфлация.
Основни заявени приоритети са подобряването на средата в кварталите на Русе и малките населени места от общината, повече средства за култура, социални услуги, подкрепа на родителството и сигурността.
3,5 млн. лв. се предвиждат за поетапните ремонти на междублоковите пространства в града, които през 2021 г. бяха цялостно обследвани. Почти двойно е увеличението в средствата за ремонт на улиците в малките населени места - 1 млн. лв. Наред с това се предвижда и разширяване на способностите на общинските предприятия с още нова техника и работници.
Планирани са отлагани с години ремонти на ОУ „Отец Паисий“ в Мартен, на покрива на ПГСС „Ангел Кънчев“ в Образцов чифлик, на ОУ „Ангел Кънчев“ и на изграждането на нов корпус на СУ „Васил Левски“. В момента едновременно текат и ремонтите в три детски ясли и строителството на новата детска градина в центъра на Русе. Отдавна належащ ремонт ще се извърши и в някои от най-красивите и напоени с история сгради в Русе - Симеоновата къща, Клуба на дейците на културата, покрива и фасадата на Доходното здание.
Двойна ще бъде субсидията за читалищата в общината.
Ще продължи изплащането на помощи за второ дете и близнаци, отпадат всички такси за детска градина, а средствата за програма „Асистирана репродукция“ се увеличават. Повече са средствата и в социалната сфера, тъй като престои предоставянето на 3 нови социални услуги.
За повишаване на сигурността се отделят средства за поставяне на нови и подмяна на старите видеокамери в центъра на града, и изграждане на общинска полиция. 50 хил. лв. са предвидени за почистване на деретата в малките населени места, както бе направено в Николово и Долно Абланово, с цел превенция от наводнения.
Ще продължи и запълването с данни на изграждащата се географска информационна система, която ще позволява на гражданите безплатно и в реално време да правят редица справки за имоти, градска среда, транспорт и др., спестявайки време и средства.
Най-големите проекти в инвестиционната програма тази година са строителството на новия скейт парк, изграждане на буферен паркинг за тирове и възстановяване на инфраструктурата на пистата на Летище Русе.
Парите за спорт са със 70 хил. лв. повече и стигат 570 хил. лв.. Към тях от перото Други дейности по спорта се добавят 100 хил. лв. повече от предходната година и сумата става 200 хил. лв.
За непредвидени и неотложни разходи е осигурен буфер от 1 380 000 лв.

Културни чекове и защита на Дома
на учителя добавени в движение

Няколко предложения на общински съветници допълниха бюджета вчера. 
Прието бе искането на Биляна Иванова /БСП/ за изграждане на детска площадка в кв. Долапите.
По идея на Росица Георгиева /ВМРО/ субсидията на Държавния куклен театър ще бъде увеличена с 5 хил. лв.
Подкрепени бяха и предложените от Косьо Станев културни чекове, който поиска 5 хил. лв. за купуване чекове от театъра, операта и кукления театър, които да служат като билети на учениците, желаещи да се срещнат с русенската култура. Всъщност сумата за това ще бъде 10 хил. лв. по предложение на Пенчо Милков.
Ще бъде поставен и защитен екран на сградата на бившия Дом на учителя, като средствата ще бъдат осигурени от резерва за спешни и неотложни разходи.