Напускането на фирма „Линамар Лайт металс“ /преди „Монтюпе“/ може да излезе твърде скъпо. Особено ако не си спазил срока за предизвестие. Това става ясно от решенията по две дела, заведени от канадската компания срещу нейни бивши работници. Двамата са напуснали в рамките на месец през октомври-ноември 2018 г. Три години по-късно „Линамар“ се сеща, че й дължат обезщетение за неспазено предизвестие за прекратяване на трудовия договор. С дължимите лихви и съдебни разходи това ще им струва по около 2000 лева.
Съдът уважава исковете на фирмата на основание член 220, ал.1 от Кодекса на труда, който гласи, че ако работникът иска да напусне незабавно, за да може да постъпи на друго място, без да е спазил срока на предизвестието, дължи на работодателя обезщетение. То е в размер на брутното трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието. В „Линамар“ този срок е 45 дни, така че фирмата си иска парите. След прихващанията сумите възлизат на около 1500 лева. Към тях трябва да се прибави лихвата за забава, изчислявани от датата на образуване на делото, които са доста високи - към момента 10% годишно. Така че сумата расте със всеки ден. Осъдените ще трябва да платят и съдебните разноски по делото, включително и хонорара на адвоката на „Линамар“. Така че до момента напускането на фирмата им струва около 2000 лева.
Макар въпросният член от Кодекса на труда да съществува от години, работодателите рядко прибягват към него. Обикновено срокът за предизвестие в договора е 30 дни, а заплатата се дава с месец закъснение, така че най-често става така, че никой нищо не дължи. И дори служителят да не е покрил част от обезщетението, до съдебни дела се стига изключително рядко, тъй като финансовата полза е малка, а реномето на работодателя страда. Което явно не е проблем за „Линамар“.
Справка в информационната система „АПИС“ показва, че в канадската компания, която според мнозина русенци е сред главните източници на неприятни миризми, работят все по-малко хора. Най-много служители - 940, тя има в началото на 2017 г. През 2020 г. броят им пада под 800, а през тази година броят на наетите е към 660. Очевидно почти една трета от работещите в „Линамар“ са си намерили друга работа в последните години. Дано обаче са спазили срока на предизвестието за напускане.