Българската музика вече е имала своя Великден, а сега чакаме второ Възкресение. Това каза в интервю за БТА актрисата и певица Кристина Белчева, съпруга на известния певец и композитор Михаил Белчев. Двамата изнесоха поредния си успешен концерт в Русе във вторник заедно с Джина Иванова и Хайгашот Агасян.
По думите й има изключителни български композитори. 
„Като се почне от Петър Ступел, Йосиф Цанков, Тончо Русев, Найден Андреев, Александър Бръзицов, а сега Стефан Димитров. Това са уникални композитори с изключително ниво. Търсили са винаги поезия за своите песни. Не са ги хвърляли на случайни текстописци. Много рядко е имало компромиси. Но и най-големият компромис не може да се сравни със сегашните съвременни песни“, казва Белчева. 
Но и сега има проблясъци. 
„Не искам да бъда крайна, защото има и много талантливи хора, които нямат възможност да се изявят, тъй като е необходимо голямо финансиране. Тези, които дават пари, ги насочват за по-комерсиалното“, обяснява Белчева.
Тя дава пример, че много млади изпълнители се връщат към старите хубави български песни, правят кавъри и с тях стават популярни.
„Чакаме второ Възкресение за българската музика и се надяваме да има такова“, обясни Белчева. Тя посочи, че има предложение в парламента в ефира да се излъчва 50 процента българска музика. „Това е хубаво, но каква ще бъде тази музика. Трябва да има първо изградени критерии, а такива липсват. Така е и в цялото ни изкуство. Ние в последните години не забелязваме да има художествена критика“, обяснява Белчева.
Няма точна рецепта за успешен концерт
По думите й няма точна рецепта за успешен концерт.
„Важното е певците, артистите да излизат на сцената с любов към публиката. Да успеят да приобщят хората в залата към собственото си настроение и послание. Много е трудно да се каже каква е точната рецепта за успешен концерт. То е все едно да определиш каква е точната рецепта за хитовете. Трудно е. Песни, които въобще не очакваш да се превърнат в хит, хората ги заобичват без дори да се въртят по медиите. Мисля, че няма рецепта. Това е някаква енергия, която е божа работа“, обяснява Белчева. 
По думите й на всеки концерт публиката си чака хитовете. Те са белязали живота на всеки по някакъв начин. 
„Всеки има спомен с дадена песен. Зрителите много се ядосват, когато българските певци представят новите си албуми. Изпълняват нови и нови песни, а публиката скача, като чуе старите хитове. Трябва да има добър баланс между нови песни и хитове“, казва Белчева.
Тя дава пример с Михаил Белчев, който има прекрасни песни, които публиката въобще не познава. „И му казвам, че трябва да направи концерт с част от тези песни. А той ми отвръща: „Да, ама публиката си чака „Не остарявай любов“, „От много, много отдалеч“. Много ми се иска, а и той отдавна го мисли, да направи акустичен концерт. Повечето от тези песни са по негови стихове и ще бъдат много интересни за хората“, обяснява Белчева. 
Все по-млади хора идват на концертите
Певицата и актриса казва, че все по-млади хора идват на концертите. „Това ме впечатлява приятно. Някаква носталгия ли е, възпитание от родителите ли - не знам, но се забелязва“, споделя Белчева. Тя, заедно с Михаил Белчев, Джина Иванова и Хайгашод Агасян, имаха концерт преди дни в Русе. Събитието бе с надслов „Любими песни за любовта и още нещо“, част от програмата на „Великденския арт салон“, организиран от общината.
„Концертът беше посветен на 75-годишнината на Михаил Белчев. Трябваше да се състои миналата година, но сега съвпадна с наближаващите светли великденски празници. Концертът премина много хубаво, пред препълнена зала“, каза Белчева.
На концерта в Русе дошло младо момиче, което издирвало старите плочи на Михаил Белчев. „То е спечелило на търг втората плоча на Мишо - „Двойник“. Това е много вълнуващо, защото е съвсем младо момиче, а знаем сегашното поколение каква музика слуша, ако може да се нарече изобщо музика“, коментира Белчева. 
След пандемията публиката е още по-възторжена
Тя припомни, че юбилейният концерт за 75-годишнината на Белчев бе в НДК, на 8 ноември миналата година, като тогава залата е била пълна наполовина заради противоепидемичите мерки. 
„Хората бяха с маски, но със светещи очи. Въпреки това, обстановката беше потискаща в пика на пандемията. В Русе се получи точно обратното - имах чувството, че в залата имаше по двама души на седалка. Виждаш светещите лица, усмивките, как хората пеят текстовете на песните с нас. Беше много вълнуващо, като че ли е някакво ново начало. Усетих, че хората чакат някакво ново начало. Да се надяваме в навечерието на Възкресението нашите мечти и надежди да се сбъднат и да не се връща това мрачно време“, каза Белчева.
По думите й няма коренна промяна в публиката преди и след пандемията. „Сега публиката сякаш е малко по-жадна, защото дълго време хората са се ограничавали, страхували са се да влизат в залите. Имам чувството, че публиката е още по-възторжена“, обясни Белчева. Споделя, че с Михаил Белчев много обичат Русе: „Това е град с хубава публика, град с много духовна атмосфера и прекрасна архитектура. Все пак е вратата на Европа“.
Актрисата и певица каза, че семейството има много близки приятели от Русе. Една от тях е Невяна Малчева, която сега живее в София. Била е директор на Младежкия дом в Русе, след това - заместник-кмет на града, а също и началник на политическия кабинет на министъра на културата Стефан Данаилов. Известна личност в Русе, която отдавна живее в София.  Друг техен приятел е и художникът Иван Иванов-Йоаний. 
Любопитни истории на семейство Белчеви от Русе
Михаил и Кристина Белчеви имат и много любопитни истории от Русе.
„Мишо е пял преди години на работниците от Корабостроителницата. Невяна Малчева го е попитала дали може да пее на работниците в 4:00 часа сутринта, когато им започва смяната. Той се съгласил и направил концерт само с един китарист. След този му жест работниците го предлагат за орден „Св. св. Кирил и Методий“, разказва Белчева, която скоро отново ще бъде в Русе.
Този път публиката ще я види като актриса.
„С Ивайло Захариев и Елена Атанасова ще гостуваме с великолепната пиеса на Алдо Николай „Пеперуди, пеперуди“.