Русенска област е на първо място по най-ниска средна цена на горивата в страната, сочи обобщението на специализирания сайт Фуело.нет. На второ място е нарежда област Пловдив, а на последното 28 място е съседната област Силистра. Разликата се измерва в стотинки, но при зареждане на големи количества и те имат значение.
Иначе най-ниската цена на бензин А95 у нас е регистрирана в малка бензиностанция във Видин - 2.70 лева за литър, на дизелово гориво - във Велинград - 2.91 лева за литър, на пропан-бутан - във Велики Преслав - 1.44 лева за литър и на метан - в Кюстендил - 2.49 за килограм.
В Русе най-евтиният бензин А95 е 2.74 лева за литър, най-достъпният дизел, пропан-бутан и метан са съответно по по 2.95 лева за литър, 1.52 лева за литър и 3.36 лева за килограм.
При хранителните стоки картината е доста пъстра. Очевидна за всички е тревожната тенденция, че храните продължават да поскъпват 26 поредни седмици - точно половин година, и това е абсолютен негативен рекорд, откакто Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) прави такива наблюдения. 
През Страстната седмица от Великденските празници и трета непълна работна седмица на април (18-21) поскъпването на храните на едро продължи, но забави темпото на нарастване, след като преди това две поредни седмици цените се ускоряваха, отчита ДКСБТ.
Публикуваните от комисията данни сочат, че от наблюдаваните храни в Русе на едро се предлага най-скъпата захар в страна - 2,10-2,15 лева за килограм, колкото е цената и в Пловдив и Сливен.
Брашното в Русе е с втора най-висока цена - 1.70 лева за килограм. По-скъпо е само в Шумен, където цената е с 10 стотинки нагоре. Тук впечатляваща е голямата амплитуда - в Бургас и Плевен брашното е със средна цена 0.85 лева за килограм.
В златната среда е оризът - 2.20-2.40 лева за килограм в Русе срещу ножица от 1.80 лева в Смолян до 2.80 лева в Ямбол.
Подобна е позицията и на олиото на едро - 4,50 лева в Русе срещу ножица от 3.30 лева в Благоевград и 5.80 лева във Варна и Враца.
Най-евтини тук са зрелият фасул - 3.00-3.20 лева за килограм, втората най-добра цена след Варна, където смятаното за национално ястие вариво се продава по 2.70 лева за килограм.
В национален план най-евтиният кашкавал „Витоша“ се предлага в Русе и Варна - по 11.12 лева за килограм.           У