Регистрирани са 169 случая на болестта, като 17 от децата са имали нужда от чернодробни трансплантации

СЗО официално е започнало проверка на случаите на мистериозен хепатит при децата в 12 страни, пишат световните медии. Организацията съобщава, че най-малко едно дете е починало вследствие на заболяването.

До момента са регистрирани 169 случая на рядък и много тежък хепатит – възпаление на черния дроб при малките деца. От тях 17 са толкова болни, че имат нужда от чернодробни трансплантации.

Повечето от инфекциите – 114 са във Великобритания, следвани от Испания с 13 случая и Израел с 12. Заболели са регистрирани също в Съединените щати, Дания, Ирландия, Холандия, Италия, Франция, Норвегия, Румъния и Белгия.

Леки форми на хепатит се срещат при децата, но толкова тежко заболяване и то при деца, които не са имали здравословни проблеми преди това е рядкост.

Здравните власти започнаха да разследват случаите, които засягат децата от 1 месец до 16 години. Този хепатит е необичаен, защото не е свързан с нито един от вирусите, които причиняват познатите ни видове – А, В, С, D и Е. Според учени причинителят е аденовирус, който обикновено причинява лека настинка. Най-малко 74 деца са дали положителни проби за аденовирусна инфекция.

Една от възможностите, които се проверяват е комбинация от вируса на COVID-19 заедно с въпросния аденовирус, които да дават необичайна реакция в организма, водеща до хепатит.

До момента тази форма на хепатит не е засичана в България. Информация за него няма и от Националния център по заразни и паразитни болести.