Община Русе ще закупи пет мобилни центъра за разделно събиране на отпадъци от домакинствата. Според публикуваната обществена поръчка доставката им ще струва до 121 250 лева без ДДС и ще се финансира по одобрен проект по оперативна програма „Околна среда“.
Центровете трябва да бъдат оборудвани с необходимата техника за електронно отчитане на предадените количества разделно събрани фракции, както и с техника за отопление. В тях ще се събират хартия, пластмаса, стъкло, метали, електрическо и електронно оборудване, опасни отпадъци от бита, акумулатори и батерии, пържилна мазнина, лекарства с изтекъл срок на годност, флакони със сгъстени газове, тонер касети, луминесцентни лампи.
Такива мобилни центрове за разделно събиране на отпадъци функционират от няколко години в Бургас. За да има възможност повече хора да се възползват от услугата, съоръженията се местят периодично на различни точки в рамките на кварталите. Всеки, който предава отпадъци в центровете, получава определен брой точки, които се регистрират в електронна карта. Броят им зависи от вида на предадения отпадък, като най-скъпо се тксуват предадените електроуреди и цветни метали. Чрез точките всеки гражданин участва в томболата на Община Бургас, в която най-активните получават награди.