Пръв директор на Русенската опера и пръв директор на Художествената галерия в Русе, автор на сладкодумни истории за миналото на Русе. Това е Георги Чендов - емблематична русенска личност, оставила сериозен отпечатък в културното развитие на града.
Сборникът „(Не)познатият Георги Чендов“ ще бъде представен тази вечер от 17:30 в Художествената галерия на ул. Борисова 39. Книгата включва спомени, интервюта и документални изследвания. Съставители са проф. д. изк. Елисавета Вълчинова-Чендова - музиколог и професор в Института за изследване на изкуствата при БАН и д-р Веселина Антонова, завеждащ архива на Държавна опера-Русе. Проф. Чендова е съпруга на сина на сина на Георги Чендов. Фамилията предаде писменото и художествено наследство на общественика като дарение на Държавния архив и на архива към Русенска опера.
Изданието е част от проект на галерията, финансиран по Програма „Култура“ на Община Русе за отбелязване на стогодишнината от рождението на Чендов, роден през 1920 г. Партнира Държавният архив - Русе.
Миналата година специална изложба показа на публиката картини, сложили началото на постоянната колекция на галерията, докато Чендов е неин директор.