Най-много загинали в пътната война в страната за първите три месеца има в Русенска област, сочат данните от национално наблюдение на МВР от началото на януари до края на март.
За първите три месеца на годината в областта са станали 7 тежки катастрофи с 10 загинали. Осем от тях са загубили живота си на пътя Русе-Бяла - основно заради превишена скорост.
Справка на Областната дирекция на МВР показва, че жертвите за този период са най-много оп пет години насам. През другите години за 90-те дни от януари до март загиналите са били от 5 до 7. През 2020 и 2021 година, в които коронавирусът ограничи и пътуванията, жертвите на катастрофи са били по 3-4.
Последният /за съжаление само засега/ тежък инцидент на един от най-опасните пътища в България е на 31 март през нощта, когато малко преди Волово в посока Бяла лек автомобил се заби в турски камион и шофьорът на колата загина на място.
На този фон отново изниква въпросът за изграждането на митичната магистрала Русе-Велико Търново, чийто хоризонт непрекъснато се мести напред. И е повече от ясно, че това не е желание за удобно пътуване, а за спасяване на много човешки животи.