Представителният отбор на волейболен клуб „Дунав“ постигна главната си цел - да остане в елитната дивизия, която през следващия сезон ще бъде свита до 14 тима. За трудностите преди и по време на шампионата „Утро“ разговаря с члена на Управителния съвет на клуба Валери Андреев.

- Г-н Андреев, ще се повтори ли историята от предишните две години, когато буквално в последния час се правеше базова селекция?
- Надявам се, че този път ще реагираме навреме. Управителният съвет ще се събере през май, за да набележим всички необходими мерки. На срещата ще бъде поканена и общинската администрация. Всъщност, ние вече се събирахме веднъж, но тогава се занимавахме главно с въпросите по обезпечаване на формациите от клуба, които се класираха за финалите на държавните първенства. Аз смятам, че направеното от юношите с извоюването им на право да са сред осемте най-добри отбора в страната не бива да бъде подценявано. При това само две от тези момчета ще излязат от юношеската възраст. Другите са с по две-три години по-малки, което означава, че през следващия сезон отборът ще е още по-добър и конкурентен. Използвам повода да поздравя момчетата и техния треньор Красимир Миронов.
- Ще остане ли Пламен Христов старши наставник на мъжкия тим?
- Той свърши много добра работа. Да не забравяме, че пое отбора в последния момент. Ще разкрия, че преди началото на първенството постави условия да ангажираме двама чужденци. После се съгласи на компромис и привлякохме само украинеца Сергей Руденко. Факт е, че разговаряме с Пламен Христов. Лично аз ще се радвам да остане в Русе.
- А как ще се процедира с волейболистите, чиито договори изтичат на 30 април?
- Не е съвсем вярно, че контрактите на всички са с финал на тази дата. За разлика от футбола, където се подписват договори за две, три, пет години, в нашия спорт не е така. Никой не иска да се обвързва за дълго време, защото всеки живее с мечтата си - да направи бързо добро впечатление и така да влезе в полезрението на по-солиден като финанси и спортно-технически възможности отбор. Истината е, че има играчи, на които държим да останат в „Дунав“. Пак казвам - всички тези теми ще бъдат разисквани през май. Русе е град с традиции във волейбола обществеността трябва да помогне отборът да го има.