Магистрати от четири съдилища - Районният и Окръжният съд в Русе, Софийски градски съд, Софийски апелативен съд и Районният съд в Ловеч, предложиха в последния ден за издигане на кандидатури за членове на следващия Висш съдебен съвет колегата си Йордан Дамаскинов, който правораздава в Окръжния съд в Русе. За шестте места в Съдийската колегия на ВСС се състезават 15 кандидати. Изборът ще бъде в два тура, засега като възможни дати да посочени 18 и 25 юни.
Йордан Дамаскинов е роден през 1964 година в Русе. Завършва Право в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ през 1992 година, започва работа като младши съдия в Окръжния съд в Русе и с изключение на две години в края на 90-те кариерата му минава в съдийска тога. Бил е председател на русенската секция на Съюза на съдиите в България и член на националното ръководство на организацията. Рангът му е съдия във Върховния касационен съд.
В интервю за „Утро“ през декември 2015 година, когато темата за съдебната реформа пак беше сред най-актуалните в обществото, съдия Дамаскинов каза следното: „Нашата борба е за независимост на съдиите, защото явно много овластени хора искат да виждат в нас едни скъпоплатени чиновници, които треперят за местата си и са готови на всякакви услуги, за да ги запазят. Но истинският съдия е смел и не е зависим. Независимостта на съдията е основна предпоставка за справедливост на съдебния процес, тоест независимостта на съдията е необходима на българските граждани, а не е лична привилегия“.