Какво става с отпуснатите от служебния кабинет на 5 ноември миналата година на Община Русе 3 милиона лева за изграждане на буферен паркинг около Дунав мост и за организацията на движението там? Това попита от името на групата на СДС вчера общинският съветник Станимир Станчев в края на изказване за тапите около граничния пункт и непрекъснатите проблеми с трафика там.
„Осъждаме избирателното бездействие спрямо образувалите се задръствания към Дунав мост по главния път Русе-Силистра и изразяваме нашата подкрепа към всички граждани зад Инициативния комитет Дунавска индустриална зона „Тегра“.
Дългите опашки от тирове по пътното трасе се превръщат в предпоставка за тежки пътно-транспортни произшествия, както и в ежедневна пречка за жителите на град Мартен и околните села, както и работещите в Дунавска индустриална зона „Тегра“, заяви Станчев.
Той припомни за сигнал от 28 февруари 2020 година на фирмите в зоната, че задръстването с тирове на предназначения за нея пътен възел блокира работещите там фирми, а сред тях има гиганти като „Булмаркет ДМ“, „Олео Протеин“ и „Елсистеми технолоджи“.
Проблемът засяга цялата област, обобщи Станчев.
Липсата на добра организация на Дунав мост е дългогодишен пропуск на държавата. На границата има 6 контролни органа, едни и същи данни се записват и тук, и в Гюргево, но имаме уверенията на правителството за облекчаване на административния контрол, което ще ускори трафика, отговори кметът Пенчо Милков.
Кметът изнесе и повече от досега известните подробности за бъдещия буферен паркинг на бул. „България“. Той ще се изгражда на бивша земеделска земя, чието предназначение вече е променено и има почти готов Подробен устройствен план /ПУП/. Заявен е инвеститорски интерес от фирма, а общината ще предложи съветниците да гласуват отстъпено право на строеж за 25-30 години, като общината ще получи еднократна такса при сключването на договора и годишна вноска според приходите от паркиране. След пускането на паркинга, на тировете ще бъде забранено да спират по бул. „България“.
„Фирмите от зона „Тегра“ са се свързали с Института за пътна безопасност, искаме и ние да получим резултатите и да въведем препоръките. Имаме още два варианта за спиране на тирове, но полицията каза, че няма достатъчно патрулки“, обясни още Пенчо Милков.