Паркирането в платените зони в центъра на Русе за граждани ще бъде безплатно в събота, а в делничните дни ще се таксува от 8 до 17.30 часа. Това беше прието окончателно вчера от общинските съветници. Проектът за промяната на Наредба 18, която регламентира платеният престой на автомобилите, предвиждаше през седмицата да се плаща от 8 до 18 часа, а в събота - от 9 до 14 часа. Предложението за първата промяна беше на Асен Даскалов /ВМРО/, а за втората - на Наталия Кръстева /ГЕРБ/.
В началото на следващия месец ще бъдат монтирани паркомати, чрез които ще може да се плаща както в брой, така и с карта. Като вариант остават и есемесите.
Определени бяха и облекченията. Електрическите автомобили, регистрирани в община Русе, ще паркират безплатно, но собствениците им трябва да извадят съответния пропуск. Същата привилегия ще имат и почетните граждани на Русе.
Колите с хибридни двигатели и с газови уредби за работа с пропан-бутан и метан ще ползват 15% отстъпка, отстъпка ще има и за служебните абонаменти, ако се предплатят за срок от 6 или 12 месеца.
Репатриране на неправилно паркирана кола до наказателния паркинг на ул. „Котовск“ поскъпва с 10 лева и вече ще се таксува по 50 лева, с толкова скача и цената на скобата - от 20 на 30 лева.
Създадена е възможност граждани да наемат паркомясто на големите общински паркинги след явяване на търг, където за тази цел е предвидена квота от една четвърт от местата. Това ще бъде възможно на 14 места в града, но те все още не са посочени.