„Общината няма да дава нови разрешения за временна организация на движението заради водния цикъл, докато не види качествено възстановени трасета до момента“. Това заяви зам.-кметът Димитър Недев по време на последното заседание на Обществения съвет по околна среда в Русе. Разкопаният заради водния цикъл град беше един от основните проблеми, поставени на заседанието. Общината издала до момента 12 предписания за замърсяване на околната среда заради ремонтите. На следващо заседание ще бъде поканен шефът на ВиК Сава Савов и представители на инвеститорския контрол, за да разговарят директно с членовете на съвета.
До края на април се очаква да пристигнат и закупените от Община Русе 10 контейнера за строителни отпадъци. Идеята е те да бъдат мобилни и да се местят в различни чacти нa гpaдa cпopeд нyждитe нa гpaждaнитe. Така събраните отпадъци ще постъпват в инсталация за рециклиране, няма да отиват на регионалното депо и така ще помогнат да се намалят таксите за унищожаването им.
„На депото вече няма да се налага да пътувате с кола из цялото сметище за да си хвърлите едрогабаритния битов отпадък, а ще има голям контейнер на входа“, коментира Иван Белчев. „Утро“ писа за проблема, който може да бъде решен без особени инвестиции и с прости действия, които да улесняват гражданите.
По време на заседанието стана ясно, че Община Русе е успяла да намали значително количеството на депонираните отпадъци и отчисленията, които плаща за тях към екоминистерството. 
Ако бъде одобрен проект на Общината, в Русе ще заработи и Център за повторна употреба на мебели и електроуреди.