„Русе е град с богата културна история, който винаги е готов да сподели и обмени своя опит и ценности с други градове“, каза кметът Пенчо Милков на срещата, която обсъжда възможности за побратимяване.
Като повод за идеята е посочено, че градовете са с идентични имена. Името на словенското градче Руше обаче идва от славянската дума „ров“ и хората, които живеят около ров, дига или траншея. В хроники от 12-14 век е споменат като Ровище и Ръщ. Градът с население 4208 души през 2020 е разположен в живописна долина на десния бряг на река Драва, в региона Щирия. Намира се западно от Марибор - Европейска столица на културата за 2012 година.
Словенските посланици на побратимяването бяха в Русе по международен проект „Разказване на истории в класната стая“ по програма Еразъм +. Българският партньор е частната детска градина „Дъга“ на лечебните заведения „Медика“. Затова и в срещата при кмета Милков и заместника му Енчо Енчев участваха директорът на словенското училище „Янка Глазеря“ в Руше Ладислав Пепелник и негови колеги, както и административният ръководител на Лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова и Светлина Колева, мениджър проекти в детската градина „Дъга“.
Партньорите по проекта ще работят заедно по модели, които използват разказването на истории като инструмент за  справяне с различни проблеми сред подрастващите. Ще обучават учители, ще направят наръчник и ще разпространяват новите практики за улесняване на учебния процес в детската градина и началното училище.