Държавата ще подкрепи индустриални зони с реални инвеститори, заяви в Русе министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и посочи, че в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на нови зони, както и за разширение на съществуващи.
„Едно от важните послания към бизнеса е, че предстоящите инвестиции в индустриалните зони ще бъдат не там, където държавата реши, а където операторът на зоната може да демонстрира реален инвеститорски интерес. Това ще бъде основният критерий, по който ще бъдат финансирани проекти“, каза Лорер. 
На работна среща с кмета на Русе Пенчо Милков са обсъдени възможностите за разширение на индустриалната зона край града.
„Този, който оперира Русенската индустриална зона, ще трябва да покаже пред държавата, че наистина предприятия са заинтересовани да дойдат тук и тогава ние ще осигурим финансиране по Плана за възстановяване“, обясни министърът, който в петък откри  конференция на тема „Иновации и растеж: Русе“.
В посещението на Лорер имаше и сантиментален момент. Министърът потърси къщата на дядо си в Русе, но не успя да открие. Вместо това откри, че част от книгите на дядо му се пазят в библиотека „Любен Каравелов“.
Дядото на Даниел Лорер - Ели Лорер, е завършил машинно инженерство в Румъния и е бил директор на завод за металорежещи машини в Русе. Във фонда на русенската библиотека има учебници по машиностроене, в които той е съавтор, както и научна книга в негов превод от румънски език. Библиотеката съхранява и творби на бабата на Даниел Лорер - проф. Хени Лорер.
Министърът сподели емоциите си в книгата за впечатления на културния институт: „Скъпа русенска библиотека, Изглеждате прекрасно дори в този дигитален век! Благодаря за топлото посрещане и за топлата мисъл да откриете книгите на моя русенски дядо! До нови срещи“.