Един ден 60-годишният изключително успешен и известен артист Том Сойер се събужда и разбира, че е изгубил нещо много важно - себе си. И връща времето назад към детството, за да се намери.
Така започва историята в най-новата постановка на русенския Куклен театър, чийто режисьор е Валентин Владимиров-Валяка. Разбира се, продължава с ключовите сцени на боя с натрапника, боядисването на оградата и срещата на Том и Беки... 
„В моя прочит главният герой е разочарован, че е изгубил себе си по пътя, наречен Живот. И в спектакъла се опитва да открие обратно себе си“, обясни режисьорът.
Това е поредният семеен спектакъл на русенския куклен театър. Защото децата имат нужда от своите мечтани светове, а родителите - те пък получават възможност да си припомнят случки от своето детство и да ги споделят с малките.
„Нали това е нашата мисия - да съхраняваме у всеки човек детето, което все някога е бил“, каза Мартин Пашов, който влиза в ролята на малкия Том Сойер.
Сценографията е на Наталия Гочева, с нея работят художниците на театъра Таня и Георги Пасеви. Мултимедийните решения на Полина Стоянова добавят цветна визия в динамичното действие. Музиката на Пламен Мирчев-Мирона се допълва от звуковата среда на Васил Маринов. В ролите участват и Светлина Станчева, Ивета Маринова, Кремена Станева, Мартин Маринов, Димитър Пишев и Васил Маринов.
Премиерата на „Том Сойер“ е довечера от 18:00 в Кукления театър, втората премиера е на 21 април.