Групата общински съветници от МК „БСП за България“ в Русе застават за проектобюджета на община Русе за 2022 г., подготвен от администрацията на кмета Пенчо Милков. Това заявиха на пресконференция съветниците Иван Иванов, Нора Стоянова и Биляна Иванова. Параметрите са били обсъдени и с партньорите от местната коалиция.
Предвид трите световни кризи - ковид, войната в Украйна и инфлацията, бюджетът е много добър за русенските граждани, каза Нора Стоянова. Тя припомни рамката му от 187 млн.лв., което е с 27 млн.лв. повече от миналата година, както и увеличенията по отделните дейности.
Иван Иванов определи бюджета като „напрегнат“, но социалистите са удовлетворени, че лявата политика в местното управление продължава и че общината извършва сама дейности, вместо да ползва външни фирми. Така тя реализира със собствени сили политиките си и не зависи от никого.
Биляна Иванова сподели наблюденията си от ремонтите по квартали.
Подходът на кмета да работи квартал по квартал, а не сигнал по сигнал, е правилен. Когато се работи по сектори, се вижда реален и осезаем резултат, каза тя.
Специално внимание съветниците отделиха на изграждането на плувния комплекс.
Биляна Иванова апелира всички съветници да гласуват като русенци, които отчитат значението на това предложение за целия град, а не като членове на определена политическа сила. Според Иван Иванов това е един от най-важните въпроси на този мандат, тъй като децата няма къде да плуват. Той заяви, че само малък брой съветници са против, и то по политически причини, визирайки представителите на ГЕРБ.
Такива хора ги наричам пречещи, защото не искат нещата да се случат по времето на Пенчо Милков. Нашите депутати по времето на кмета Пламен Стоилов работеха с него, за разлика от сегашните депутати от ГЕРБ спрямо Пенчо Милков, коментира Иван Иванов.
Той призна, че вероятно парите за изграждане на плувния комплекс няма да стигнат, но според него е по-важно да се започнат действия, а другото ще се изчисти постепенно.
Съветниците от БСП заявиха подкрепа за позицията на кмета спрямо летището - да не се връща собствеността му на държавата, а да се настоява за промяна в закона, който да развърже ръцете на общините.