Председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев отваря вратата за връщане на летището край Щръклево на държавата, но след обсъждане на всички аргументи за това. Вчера той изпрати официална покана на министъра на транспорта Николай Събев за участие в някое от петте предстоящи до 14 юли заседания на ОбС.
„Гражданите очакват държавата и органите на местно самоуправление да имат последователни действия независимо от кадровите промени, които са настъпили в годините. В случай че действително са настъпили нови обстоятелства, които налагат Община Русе да върне собствеността на летище Русе на държавата, считам, че същите следва да бъдат сведени до знанието на Общински съвет-Русе, преди да бъдат започнати процедури по прехвърляне на собствеността.      

Вярвам, че всички ние ще положим максимални усилия за възстановяване на полетите“, пише Пазарджиев в изпратеното вчера до Събев писмо.
Ако Събев приеме поканата, това ще бъде прецедент в отношенията ценрална-местна власт в Русе. На място министърът може да обясни позицията си за преминаване на аеропорта обратно в държавни ръце, която категорично беше отхвърлена от кмета Пенчо Милков. Той беше обвинен от Събев, че е забавил процедурата в комуникацията с Брюксел за верифициране на отпуснатите през декември 2.6 милиона лева за инфраструктурата на летището. Целта е да се докаже, че това не е държавна помощ за конкретна структура, а подкрепа за развитието на региона. След това се оказа, че кореспонденцията е забуксувала във финансовото министерство. 
Сегашният ход на Пазарджиев показва, че Община Русе може да промени позицията си за отказ от летището, но трябва да бъде убедена, че това е правилният ход.