Езерото в Николово ще бъде домакин от 30 април на регата за „Купата на Украйна“. Тогава най-добрите украински състезатели в юношеска и девическа възраст ще се пуснат в гонки за определяне на националните си отбори. Както „Утро“ пръв писа, от известно време на езерото тренират 45 млади украински национали. Те бяха заварени от войната на състезание в Турция и Русе отвърна на апела им да бъдат приети и да могат да тренират. Отборът и треньорският щаб са настанени в хостeла на Гребната база.
„Към тях ще се присъединят и състезатели, които водят подготовка в други държави от Европа. Нашата федерация и ние като клуб ще съдействаме за провеждане на състезанието“, каза за „Утро“ треньорът в „Локомотив“ Евгени Недев.
На въпроса какви са впечатленията му от украинците, той отговори: „Много възпитани и добри деца! Трудно им е, но тренират много сериозно. Държат се мъжки!“.
Недев изрично благодари на веригата магазини „Пацони“, на католическата благотворителна организация „Каритас“ и на Общината за подкрепата при посрещането и обгрижването на дошлите по неволя у нас украински гости.
„За съжаление на мога да кажа същото за държавата, която не е помогнала до този момент с нито една стотинка от онези 40 лева дневно, които хостелът трябва да получи за всеки украински бежанец“, отбеляза треньорът.