Късноантична и средновековна крепост Кале Широково се разкрива със смайващи размери и внушителна техника на градеж, съобщават от русенския музей. Археологът Деян Драгоев ще покаже подробности от разкритията на екипа, работил на терен през миналия сезон утре вечер от 18 часа в Историческия музей.
Кръгла кула и участък от късноантична крепостна стена разкриват внушителното си великолепие. Археолозите откриват, че огромните каменни блокове стигат до два метра в дължина. Върху някои от тях древните каменоделци са оставили своите знаци и инициали. Крепостната стена на места стига до необичайните близо пет метра широчина.
Широковското кале е разположено на естествен скален нос в местността Кръстовица при сливането на реките Баниски и Черни Лом. Благодарение на мощната укрепителна система, крепостта успява да преживее аваро-славянските нашествия от края на VI в., превръщайки се в една от трите засвидетелствани крепости в Русенското Поломие с регистриран живот в първата половина на VII в.
Изследователите са проучили южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос. Финансирането е осигурено от Министерството на културата и от Община Две могили. Обектът има невероятен потенциал - както исторически, така и вероятно туристически, коментират специалистите.