Три седмици преди края на приключващата на 3 май кампания, в която гражданите декларират доходите си през 2021 година, са подадени 13 282 декларации - с 36% повече от същия период на миналата година, съобщиха от русенския офис на НАП.
Запазва се тенденцията за повишаване на декларациите по интернет с ПИК или електронен подпис, които са 78% от всички. Най-важното при тяхното използване е, че всеки, които е със задължението да декларира доходи, трябва да провери и при необходимост да редактира или допълни данните в предварително попълнената декларация. В нея са заложени автоматично и доходи на отделните физически лица, за които НАП е получила предварителна информация. Сред тях са доходите от продажби в интернет. Ако сте продали онлайн употребявани лични вещи, не е нужно това да се включва в електронния формуляр доходите. Ако обаче става дума за електронна търговия с повече бройки, дължимият данък е 15%, обясняват от приходната агенция.
Тази тема е детайлно изяснена в брошурата „Дължите ли данъци, ако продавате в интернет“, която се разпространява в офиса на НАП в Русе.