„Не мога и няма да приема тази свинщина, която се извършва в момента по улиците на града!“ Това заяви Пенчо Милков на среща с представители на фирмите, извършващи ремонти по улиците и тротоарите в Русе. На нея кметът обяви край на безразборното разкопаване, без преди това да е издадена заповед за нова организация на движението в засегнатия район. Освен това предупреди, че ако не са възстановени в състоянието си преди ремонтите, обектите няма да бъдат приемане, а на изпълнителите им ще бъдат налагани санкции. Като недопустими примери бяха посочени ремонтите по кръговото до полицията, кръстовището „Олимп“ и улиците „Иван Ведър“, „Княжеска“ и „Ангел Кънчев“.
„Гражданите не са длъжни да знаят, но техническият надзор и контрол е във вашите ръце. Абсолютно недопустимо е те да се натъкват на изкопни дейности без обозначения и маркировка, и да обвиняват за това общината. Това е ваше задължение и изисквам всеки обект да бъде с нужната ограничителна и обозначителна маркировка“, заяви Милков.
Другото му условие е всички улици, кото са разкопавани, да бъдат почистени, за да не замърсяват допълнително въздуха в града. Ако това не се прави, Общината ще спре издаването на разрешения за разкопаване на нови улици, докато вече разкопаните не бъдат ремонтирани до първоначалния си вид.
„Мобилизирал съм всички общински дирекции, отдели и звена, които имат отношение към вашата дейност, да осъществяват нужния контрол и да ви санкционират ежедневно, докато не въведете ред в работата си. Вече са издадени актове, глоби и предписания и това ще продължи“, предупреди кметът.
Участващите в срещата представители на ВиК, БТК /“Виваком“/, „Енерго Про“ и „Топлофикация“ не отрекоха пропуски в работата си и поеха ангажименти да ги отстранят, но призоваха и гражданите за търпение. 
На това Милков отвърна, че търпението и на хората, и на администрацията вече е изчерпано.