Мая Манолова пристигна вчера в Русе за делото на Симеонка Симеонова - едно от над стоте в цялата страна, заведени от ощетени при преизчисляването на пенсиите възрастни хора. Ако спечели, Симеонка Симеонова ще получава по 23 лева повече на месец.
„Надеждата ни е, че ще се намери Административен съд, който да съобрази волята на законодателя за това преизчисление на пенсиите, да погледне точката и запетаята и духа на закона, и да признае, че е било правилно да бъдат включени при преизчислението на пенсиите годините 2017, 2018 и 2019. Заради начина, по който НОИ подходи към преизчисляването на пенсиите, т.е. да не издаде един общ акт, наредба или методически указания, които да могат да бъдат обжалвани пред съда, се налага да го правим за всеки един пенсионер поотделно. Реално, ако има пробив по някое от тези дела, ще можем да докажем, че НОИ е ощетило стотици хиляди пенсионери с преизчислението на пенсиите“, заяви Мая Манолова.
По нейни изчисления изключването на 2017, 2018 и 2019 г. от преизчисляването ще доведе до около 30 милиона лева икономии на социалното министерство и НОИ за сметка на пенсионерите.
70-те лева великденски надбавки да се носят на трудноподвижните пенсионери в домовете им, както това се прави с пенсиите им, препоръча основателката на платформата Изправи се.БГ на социалния министър Георги Гьоков.
В момента регламентът предвижда тази сума да се получават лично от всеки, които не си получава парите по банков път.
Манолова потвърди, че ще учреди новата си партия „Изправи се България“ на 1 май и обяви, че тя ще е „партията на работещите, пенсионерите, малките производители, майките на деца с увреждания, уязвимите хора“. Причината - оказало се, че „няма партия, която да защитава най-уязвимите, дефицитът от социално ориентирана партия и формация в България е огромен“.
Според нея предсрочни избори ще има и индикатор за това е, че и ГЕРБ, и БСП поставят на дневен ред като един от най-важните въпроси връщането на хартиените бюлетини.
„Уж социалната партията на Нинова щеше да внесе предложение за намаляване на ДДС и цените, а вместо това внесе предложение за връщане на хартиените бюлетини, и то в един глас с ГЕРБ. Нагледали сме се как се мами на избори с хартиените бюлетини. Това ли е най-важното - подкрепата за уязвимите групи българи или хартиените бюлетини“, атакува бившата си партия едно от най-изявените остриета на БСП до 2015 година.