По последни данни на СЗО близо 40% от световното население се е сблъсквал с проблема, наречен варикоза или така наречените разширени вени. В повечето случаи пациенти са представителите на женския пол. Казваме пациенти, защото истината е, че разширените вени са много повече от неприятен естетичен проблем. Ако не бъде третиран, той може да доведе до сериозни здравословни усложнения, включително строфични дермални изменения като язви и екземи, кръвотечение, флебит и дори тромбоза.

Добрата новина е, че медицинската наука и практика вече предоставят достатъчно на брой и различни по вид методи за справяне с разширените вени. Разбира се, някои от тях са по-силно, а други по-слабо ефикасни. Повече от важно е, на който и от тях да се спрете, решението ви да се основава на консултация и препоръка от медицинско лице.

Медикаментозна терапия за разширени вени

Обикновено, с нея започва пътят към справяне с варикозата. Много често пациентите са обнадеждени, че медикаментозната терапия е достатъчна сама по себе си. За съжаление, тя не дава кой знае какви задоволителни резултати. С лекарства за вътрешен прием е възможно да намалите симптомите – болка, парене, отоци и скованост в движенията – както и да си помогнете с профилактиката и превенцията на вече излекувани разширени вени. Медикаментозната терапия има по-скоро допълнителен, помощен характер, когато е приложена паралелно с други методи за справяне с варикозата. Възможно е част от лекарствата да се прилагат и външно.

Компресионна терапия

Тази терапия пък е един от най-старите методи за разширени вени. Тя обаче отдавна е определена като недостатъчна за избавяне от този съдов проблем. Компресионната терапия се състои в използването на специализирани чорапогащници или чорапи. Задачата им е да укажат натиск върху крайниците, поразени от варикоза с цел подобряване на кръвообращението. Компресионната терапия понякога все пак дава някакви резултати. От една страна, тя намалява болката и отоците. От друга страна, в днешни дни компресионната терапия се прилага и като профилактичен метод за възстановителния период на по-сериозни модерни терапии срещу разширени вени.

Склеротерапия

Тази терапия е една от последните иновации в дерматологията и по-конкретно в програмите срещу варикоза. Именно след нея често се препоръчва прилагане на компресиращи чорапи. Склеротерапията представлява минимално инвазивна процедура, която има изцяло медицински характери. С други думи, тя следва да се извършва само и единствено от лекар. Същевременно, склеротерапия се предлага не само в клиники, но и в центрове за естетична медицина, стига в тях да работят медицински лица. В po-krasivi.bg, например специалистите се фокусират главно върху естетичните разкрасяващи процедури, но в екипа има и експерти, които могат да извършат и специализирана процедура склеротерапия. Тя представлява слепване на стените на вече увредената вена. Целта е да се пресече кръвоотока към съседните здрави вени чрез инжектиране на склерозант в течна форма. Това е една от максимално най-ефикасните методи за справяне с разширени вени в днешни дни.

Лазерна аблация

Тя също е част от съвременните, високоефективни процедури за варикоза. Лазерната аблация също е с минимална степен на инвазивост и дори не изисква престой в болницата. Възстановяването от нея е бързо и не е придружено с кой знае какъв дискомфорт или необходимост от прилагане на специални грижи. Лазерната аблация използва топлината на лазера за обработка на засегнатата вена. И тук целта е слепването на нейните стени. Задоволителните резултати на тази процедура се дължи на възможността топлинният ефект от лазера върху съдовата стена, с което се постига запушване на самата вена.

Хирургично отстраняване

Тази процедура може и да не е най-ефикасна, но затова пък, със сигурност, е най-сериозна. В миналото се е смятала за единственото реално решение за справяне с разширените вени. Идеята на хирургическото отстраняване е буквално премахването на засегнатата вена. И макар подобен метод да е достатъчно надежден да се избегнат усложнения от заболяването, той е доста рискове, включително и от инфекция, предполага дълъг възстановителен период, а освен това, понякога води до влошаване състоянието на съседните здрави вени.

Разширените вени са тежък естетичен медицински проблем с реална заплаха за вашето здраве и нормален начин на живо, ако не бъде третиран навреме и с правилните мерки. Те обаче следва да се определят след щателна консултация с лекар. Не подценявайте разширените вени, а ги третирайте навреме, за да избегнете усложнения и да сложите край на ежедневния дискомфорт от тежест, болка, парене, оток и скованост в краката.