Големите проекти за Русе, обещани от общинското ръководство и правителството, не се случват вече две години. Примери са летището, магистралата Русе-Велико Търново, доставката на тролеите, анаеробната инсталация. Това коментираха на пресконференция депутатите от ГЕРБ Десислава Атанасова и проф.Михаил Илиев.
„Министърът от Русе Николай Събев и кметът на Русе Пенчо Милков са във война в социалните мрежи по няколко теми. За летище Русе и служебният министър на икономиката Даниела Везиева, и Николай Събев заявиха, че то ще заработи, обявиха цена на билетите. На 30 март обаче министърът обвини кмета в лъжа и в отговор на мое питане заяви, че транспортното министерство е направило всичко, което зависи от него. Включително са отпуснати и средства. На свой ред кметът Пенчо Милков обвини правителството, ЕК и финансовото министерство в бездействие, но не и себе си за липсата на управленско решение“, каза Десислава Атанасова.
Тя коментира, че кметът сега е прехвърлил инициативата към законодателната власт и показа изпратено до нея писмо от Милков. С него се иска народните представители да предложат законодателни промени, за да може да се улесни стопанисването и експлоатацията на летището в най-кратки срокове. Според Атанасова кметът би трябвало да се обърне най-вече към своята партия и депутатите от управляващата коалиция, ако не го е направил.
Другият проблем, с който според нея местната власт не може да се справи вече две години, са опашките от тежкотоварни камиони на Дунав мост. Атанасова припомни, че миналата година на среща и кметът, и тогавашният областен управител Борислав Българинов са обещали да се направи буферен паркинг и да тръгне ро-ро терминалът, но до момента това не се е случило.
Нерешен въпрос с неясно бъдеще остава и изграждането на магистралата Русе-Велико Търново, за която в края на март трябваше да бъде определена точка за свързването й с бъдещия втори мост при Русе. Такава още няма, а проф.Михаил Илиев, който е задал въпрос на регионалния министър Гроздан Караджов относно магистралата, не е оптимист за реализацията й.
От отговора на Караджов е станало ясно, че до Бяла магистралата ще бъде направена най-рано до 2028 г., а до Търново - до 2030 г.
„Обществената поръчка за избор на изпълнител приключи през декември, но офертите още не са отворени. В бюджета за тази година са заложени 115 млн.лв. за Русе-Бяла, но най-вероятно няма да се използват и ще отидат за буфер. Дори офертите да се отворят, тези пари не могат да се усвоят до края на годината“, коментира проф. Илиев.
За летище Русе той също е скептично настроен, тъй като министър Събев е обяснил, че има други намерения за отваряне на летището, които няма да изискват законови промени. Желанието на общината да го стопанисва ще донесе само проблеми, защото едно летище е твърде голяма хапка за една община по отношение на издръжката му, смята проф. Илиев.
Той коментира и усвояването на европейските средства по програми, като подчерта, че няма важна обществена поръчка, която да не е провалена. Примерите, които даде, са свързани с доставката на тролеите и изграждането на анаеробна инсталация - проекти, спечелени от предишната общинска администрация, но за които сроковете изтичат и парите могат да бъдат загубени.
„Кметската администрация не работи добре и не можем да усвоим средства за русенци и града“, каза още проф.Илиев.
Извън тези теми той заяви намерение да постави пред образователния министър проблема с достъпната среда в русенските училища, тъй като много малко от тях имат условия за деца с увреждания.