Мобилно приложение-игра за Средновековния град Червен, чието изработване е на финален етап, ще бъде представено в столицата на Босна и Херцеговина Сараево по време на международна среща за археологическите паркове днес и утре. Директорът на русенския музей проф. Николай Ненов участва във форума по проекта „Археологически парк в градски зони като инструмент за устойчиво местно развитие - ArcheoDanube“, който се осъществява по Програмата за транснационално сътрудничество Дунав 2014-2020.
Русенското представяне ще покаже развитието на Средновековния град Червен от археологически обект към археологически парк - сложен и дълъг процес, за който са необходими множество партньори.
„Най-големият ни проблем е представата, че щом обектът е на музея, то отговорността за споделянето на наследството е единствено наша“, казва проф. Ненов.
Русенският музей полага усилия да изгражда партньорски мрежи с местните общности, бизнеса и културните оператори. Примери за подобни ползотворни взаимодействия са организираните на Червен джаз и класически концерти.