Специализирана кардиологична болница „Медика Кор“ е единствена в страната, която разполага с последна генерация апаратура за ротаблация, представена скоро в медицинската практика в света, обяви на пресконференция вчера специалистът по инвазивна кардиология и ангиология и медицински директор на болницата проф.Добрин Василев. Ротаблацията е процедура за освобождаване на кръвоносни съдове от натрупана по стените им калциева плака. Използва се специално борче, което се върти с около 150 000 об./мин. в съда, при което твърдите калциеви частици се разпрашват и премахват.    

След това на стеснението може да се постави стент при нужда. Така смятаните доскоро за безнадеждни случаи се превръщат в част от успешната инвазивна кардиология.
Само за 2 минути в неделя проф.Василев е спасил живота на 60-годищен мъж с нелечимо стеснение от калцирана плака на най-голямата артерия на сърцето. Пациентът се чувства добре и днес ще бъде изписан.
Болният е бил в критично състояние, с дългогодишна хипертония, преходен исхемичен инсулт, байпаси на краката заради изключително тежка периферно-съдова болест. Преди няколко месеца е постъпил в „Медика Кор“ с инфаркт, поставен му е стент и му е препоръчана сърдечна операция заради получени съдови стеснения. Той обаче отказал и се стигнало до изключително силно вкалцяване на плаката по стените на засегнатата артерия и тя се превърнала в преграда за кръвообращението. Този нерешим досега проблем е преодолян именно с ротаблатора.
„Процедурата не е съпроводена с болка и пациентът може да бъде изписан още на следващия ден“, обясни проф.Василев.
„С апарата на ден могат да бъдат оперирани по 10 пациенти с калцирани съдови стеснения на сърцето, но засега интервенцията не се поема от Здравната каса. Операцията на този пациент е направена за сметка на „Медика Кор“, това ще се случи и със записаните за такива интервенции 10 човека с подобни калцирани стеснения на сърдечните съдове“, каза собственикът на лечебни заведения „Медика“ доц. Кирил Панайотов.
„Когато дойдох в „Медика Кор“, моята амбиция беше болницата да стане водеща в страната за лечение на сърдечни заболявания. Със старата апаратура съм правил много интервенции, но без тази апаратура не е възможно лечението при много от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са ежедневие в нашата болница“, посочи проф. Василев и сравни работата с ротаблатора със свиренето на пиано.

Кардиоболницата отваря модерна 
електрофизиологична лаборатория

Кардиоболница „Медика Кор“ подготвя поредна иновация, съобщи инвазивният кардиолог д-р Панайот Панайотов.
Идеята за тази новост е от миналото лято, когато е закупен първият апарат за вътресъдов ултразвук, предназначен за сърце, крака, мозъчни съдове, а след шест месеца предстои изграждане на електрофизиологична лаборатория.
Тя ще бъде първата в Северна България, като до момента такива лаборатории работят само в София и Пловдив, обясни д-р Панайотов. Апаратурата вече е закупена, като с нея ще се доказват и лекуват камерни и предсърдни аритмии. Те ще могат да се обработват с ток или студ. Очаква се лабораторията да заработи наесен, като от лечението чрез нея могат да се възползват пациенти от цяла Северна България.