За втори път Община Русе обяви избор на изпълнител на обществената поръчка за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци на територията на Русе. Според публикуваното на 7 април решение на комисията по оценяване на първо място е класирано обединението ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“, в което участват „Атоменергоремонт“ /Козлодуй/ и „Еко Аква Системи“ /София/. То е предложило цена за проектиране, авторски надзор и изпълнение на строително-монтажните работи от 22 833 702.76 лева без ДДС, която е по-добра от тази на класирания на второ място Консорциум „Анаеробна инсталация“, чиято оферта е за 23 171 324 лева. Разликата между двете предложения е 337 621.24 лева.
За втори пореден път е отстранен третият от допуснатите до последния етап участници - „Балканика Енержи“. Както и преди, мотивът за отстраняването е математическа грешка в ценовото предложение. Този аргумент вече бе резглеждан в предходната процедура от Комисията за защита на конкуренцията, която постанови, че това отстраняване е било неправилно, тъй като въпреки математическата грешка ценовото предложение е било достатъчно ясно. При все това може да се предполага, че „Балканика Енержи“ едва ли ще обжалва за втори път класирането. Дори решението да бъде отново в нейна полза, офертата й е по-лоша от тази на класирания на първо място участник. И дори той сам да се откаже от състезанието, тя не би имала шанс да спечели поръчката. „Балканика Енержи“ обаче има право да обжалва в 14-дневен срок и тепърва ще стане ясно дали ще го направи.
Успешното изграждането на анаеробната инсталация - ако не най-важния за екологията на региона проекти, то поне един от тях - е застрашено от дълго проточилите се процедури. Проектът трябва да бъде завършен до края на 2023 г., а според условията на обществената поръчка срокът за проектиране и изпълнение е не по-малко от 750 и не повече от 900 дни, което може да измести финала през 2024 г. Община Русе е поискала от Управляващия орган на ОПОС за предоставяне на коригиращи мерки и срокове за справяне след обновяване на проекта.
Съоръжението е планирано по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и трябва да преработва 17 845 тона годишно от боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци.