Медиите го определят като изпълнител номер 1 на последното десетилетие на ХХ век. Заедно с групата си той създава музикално течение, което става символ на младото поколение в края на отиващия си милениум, а и в началото на настъпващия. Заради факта, че не пълни жълтите издания с истории за оргии, алкохол и дрога, а вместо това е затворен в себе си и апатично настроен към славата, почитателите му го обожават, наричайки го Бог на рока. Това е Кърт Кобейн, останал завинаги на 27 години. А през 1994 година днешният 8 април се превръща в ден първи на неговото безсмъртие. Това е датата, на която създателят и лидер на „Нирвана“ е открит безжизнен в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон и това слага край на тридневното му отчаяно издирване след бягство от клиника за наркозависими.
Дали е предчувствал съдбата си? Затова ли казва: „По-добре да изгориш, отколкото да избледнееш“? Или: „Никой не умира девствен... животът ни го на*уква на всички“? И особено: „Когато умрете, вие сте напълно щастливи и душата ви някъде продължава да живее. Не се страхувам да умра. Пълното спокойствие след смъртта, да стана някой друг, е най-доброто, на което мога да се надявам“?...
Предлагаме ви със съкращения портрета на Кърт Кобейн от Калин Каменов в сайта life.dir.bg. Заглавието и вътрешните акценти са на редакцията.

20 февруари 1967 г. (понеделник), някъде в град Абърдийн, някъде в щата Вашингтон, някъде в болница Грей Харбър Комюнити...
По някое време на този ден проплаква Кърт Доналд Кобейн. Първи син на Доналд Лилънд Кобейн (роден 1946) и Уенди Елизабет Фрейдънбърг (родена 1948). По това време двамата млади родители живеят в съседния град Хоукуиъм, където Дон работи като монтьор в бензиностанция, а Уенди е сервитьорка. Местят се в Абърдийн през септември 1969 г., в квартал на средната класа.
Когато Кобейн е на три годинки, се ражда сестра му Кимбърли Кобейн, към която той се привързва много.
През септември 1972 г. 5-годишният Кърт тръгва на детска градина към началното училище „Форст Стрийтс“, където персоналът си го спомня като щастливо и общително момченце. Там той открива таланта си да рисува. По това време момчето започва да показва и интереси към музиката. Опитва се да свири на барабани и една китара на леля си Мери. Любимата му група е „Бийтълс“.
Като дете поведението на Кърт се характеризира като хиперактивно. Лекарите му предписват риталин - спорно лекарство. Къртни Лав, бъдещата съпруга на Кърт Кобейн, също е взимала съмнителните хапчета в детска възраст. Като възрастни двамата често са обсъждали този отрязък от живота си, според тях на това се дължи по-нататъшната им пристрастеност към по-твърди наркотици.
Когато Кобейн е на 9 години, родителите му се развеждат. Тогава той написва на стената на стаята си:
„Мразя мама, мразя татко, татко мрази мама, мама мрази татко“
В тийнейджърските си години Кърт постоянно се мести. Живее ту при майка си, ту при баща си, за кратко дори при леля си и баба си.
Чичото на Кърт го учи на първите стъпки в свиренето на китара.
Кърт не завършва гимназия, защото е отдаден на музикалната си „кариера“. Той се запознава със Крис Новоселич (бъдещият басист на „Нирвана“). Първата група на Кобейн - „Fecal matter“, е основана през 1985 година. Първоначалният и състав е Кърт (вокали и китара), Дейл Кроувър (бас) и Грег Хокансън (барабани). След това в групата се присъединяват Бъз Осбърн (бас) и Майк Дилард (барабани). По ирония на съдбата човекът, който разпалва любовта на Кърт към пънк музиката, е самият Бъз Осбърн. Той е фронтмен на тогавашните идоли на Кобейн - „The Melvins“.
Кърт заживява с приятелката си Трейси Марандър. В нея той откривал истинската майчина любов, която му липсвала. Трейси работи и изкарва прехраната им, а Кърт си стои вкъщи. Тя му дава домашни задачи, които Кърт не винаги изпълнява. Но Трейси никога не се оплаква от неговото бездействие, защото го обича повече от всичко. Имат много домашни любимци. Костенурките им са във ваната и не след дълго целият им апартамент започва да мирише.
Междувременно
Кърт и Крис Новоселич правят група
Кърт на китара и вокали, Крис на бас, Боб МакФадън на барабани. Няма и месец след това, барабанист става Арън Бъркхард. Кобейн има дузина вече написани песни в дневниците си и те започват да репетират.
Постоянно сменят името на бандата и веднъж, без да знае, че съществува вече група с такова име, Кърт кръщава групата си „Skid row“. В края на краищата, постоянното име на групата става „Нирвана“. Кърт избира това име, заради будисткия термин, който означава постигане на съвършенство.
На 15 юни 1989 г. излиза първият албум на бандата - Bleach. „Участници“ в албума са Кърт, Крис, Чад и Джейсън Евърман, който не е официален член на групата, само временна втора китара.
Когато уволнява Чад Чанинг от „Нирвана“, Кърт къса с Трейси. След това се запознава с Тоби Вейл, заради която ще напише още дузина песни. По това време Вейл е барабанистката на пънк феминистката група „Bikini kill“. Кърт е влюбен в нея, но тя не иска хората да разбират, че са заедно, защото е против правилата на пънк феминизма да си има гадже.
Връзката на Кърт и Тоби остава общо взето тайна. Веднъж, когато те били на купон в някаква къща, Катлийн написва: „Kurt smells like teen spirit“ („Кърт мирише на Teen spirit“). „Teen spirit“ е марка дезодорант, която Тоби ползва. Кърт мирише на Тоби. Но не знае, че „Teen spirit“ е дезодорант и затова името му се струва готино.
И така се ражда името на хита, който завладява света
През 1991 г. Кърт се запознава с английската музикантка Мери Лу Лорд. Той вече няма връзка с Тоби.  На концерт през същата година се запознава с Къртни Лав. Когато я вижда, той я поваля на земята и те започват да се боричкат. След това отиват зад сцената и се надрусват заедно. В този период наркотиците вече са влезли сериозно в живота на Кобейн. След това Кърт и Къртни водят дълъг разговор.
В началото на декември 1991 г. Къртни е бременна с детето им. Кърт е изключително притеснен за здравето му, защото по това време и двамата са взимали хероин.
На 24 февруари 1992 г. Кърт и Къртни се женят на плаж в Уайкики в Хавай. Кърт е облечен в синя карирана пижама, преметнал през рамото си гватемалска чанта. Къртни е облечена в стара викторианска рокля, принадлежала на актрисата Франсис Фармър.
На 18 август 1992 година се появява на бял свят дъщеря им - Франсис Бийн Кобейн. Когато детето се ражда, властите не искат да дават родителските права над малката на Кобейн и Лав заради слухове, че употребяват наркотици. Правата над детето отиват при далечна роднина. Но това не значи, че те не виждат Франсис - напротив, прекарват максимално много време с нея. В края на краищата, след месеци на съд и договорки, двамата родители взимат пълномощията над детето си.
На 14 декември 1992 излиза третият албум на групата - „Incesticide“. Албумът е със сборни песни от 1988 до 1991 година. Междувременно, Кърт се затваря в своя собствен свят - този на наркотиците и музиката. Той преживява дузина свръхдози.
На 13 септември 1993 година излиза третия албум на „Нирвана“ - „In Utero“. Това е албумът, по който е работено най-много, на който е отделено най-много внимание. Песните в него са посветени на Къртни и на тежкото му детство.
В края на март 1994 г. Кърт е хоспитализиран в клиника за наркозависими. В началото на същия месец той за малко е щял да умре, след като е в кома няколко дни. След концерта на „Нирвана“ в Рим Кърт поглъща много опасно количество лекарства, след което се наложило да му направят промивка на стомаха. На 1 април Кърт 
бяга от болницата, след което отива в Сиатъл, но не се прибира вкъщи
Обявен е за издирване.
На 8 април Кобейн е намерен в лятната градина на дома си в Лейк, Вашингтон от Гари Смит, служител в електротехническа фирма. Смит е пристигнал в къщата, за да постави осветление, когато забелязва тялото на човек в лятната градина. Разпознава трупа на Кърт Кобейн по старите покъсани кецове „Конвърс“. Той забелязва, че от ухото на Кобейн се стича кръв, твърди също, че не е забелязал следи от нараняване, затова първоначално е помислил, че Кърт е заспал. До тялото е намерена пушка „Ремингтън“ 20-и калибър.
Аутопсията на тялото показва, че първоначално Кобейн е взел доза хероин, 3 пъти по-голяма от средната свръхдоза, след което е направил огнестрелна рана в главата с пушката. Доказано е, че смъртта е настъпила на 5 април, но може и да има разлика в 24 часа - причината за смъртта е самоубийство.
Непосредствено след смъртта на Кърт Кобейн, на 1 ноември 1994 г. излиза записаният през ноември 1993 концертен албум - „Unplugged in New York“. Албумът включва 6 кавъра и 8 авторски песни и е признат като една от най-паметните техни изяви.

Трагичната кралица на
рока и вечната вдовица

Истинско й фамилно име на Къртни е Харисън. Сама го променя с псевдонима Лав. През 1989 г., заедно с Ерик Ерландсон, основават пънк бандата „Hole“. За пръв път Къртни вижда Кърт на концерт.
Къртни Лав неколкократно е губила попечителството над дъщеря си. Многократно е признавала, че употребява наркотици. След самоубийството на Кобейн дори има подозрения, че тя е замесена в смъртта на съпруга си.
Била е муза на известния дизайнер на „Живанши“ Рикардо Тиши.
„Но той вече не прави нищо за мен. Откри Ким (Кардашиян)“, казва Къртни.
Най-добрата й приятелка е Гуинет Полтроу.
За първи път опитва хероин в къщата на Чарли Шийн.
„Аз не съм жена. Аз съм природна сила“, казва Къртни Лав.

Непознатият Кобейн

Малко известни факти за легендата на „Нирвана“
- Кърт започва да пее на две години. На четиригодишна възраст той написа песен за пътуване до парка.
- Според родителите му първият концерт на Кърт е „Sammy Hagar & Quarterflash“.
- Като тийнейджър Кърт обича филма на Стивън Спилбърг „Близки срещи от третия вид“ и почти може да рецитира диалога наизуст.
- Крис Новоселич не присъства на сватбата на Кърт и Къртни. Басистът и съпругата му Шели Дили не са част от списъка с гости от осем души, когато двамата си казват „да“. Новоселич смята, че Къртни оказва лошо влияние върху Кобейн.
- Кръстник на дъщерята на Кърт и Къртни е Майкъл Стайп от R.E.M., а нейна кръстница е Дрю Баримор.
- Любимата книга на Кърт е „Парфюмът. Историята на един убиец“ от Патрик Зюскинд.
- Кобейн започна да използва хероин за облекчаване на хронична стомашна болка.
- Когато го питат какво е да си номер едно, Кърт отговаря: „... това е като да си номер 16, освен че повече хора ти ритат задника“.
- Видеото за „Sliver“ е заснето в гаража на Кърт, който никога не е платил $500, които обещава на мениджъра на студиото.
- Кърт и Кортни се настанявали в хотели като „Мистър и г-жа Саймън Ричи“.
- Бездомен е и спи в колата си, докато записва записва албума „Nevermind“.
- Искал е да нарече четвъртия албум на Nirvana „I Hate Myself And I Want To Die“ („Мразя се и искам да умра“).
- Преди да стане известен, Кърт учи деца как да плуват в ИМКА /младежка християнска организация/ в Абърдийн
- Винаги пише „NIRVANA“ с главни букви
- В песента „Drain you“ има звуков ефект на гумено пате.