Наскоро русенската компания за логистични и фулфилмънт услуги за онлайн търговци „Еушипмънтс.ком“ /euShipments.com/ привлече за инвеститор международния фонд „BlackPeak Capital“, който ще вложи 7,5 млн. евро за развитието на бизнеса и придобивания в Централна и Източна Европа. За перспективите, които се откриват за фирмата след тази сделка, и за бъдещето на онлайн търговията разговаряме с изпълнителния директор Светлозар Димитров.

- Г-н Димитров, как се разви компанията в последните две пандемични години, какъв е ръстът на броя клиенти, на оборота? 
- Реално пандемичните години изстреляха нагоре бизнеса на онлайн магазините на първо място и на второ - на логистичните компании. Но това беше само в рамките на два месеца през 2020 г. Много силно се усети април, май и юни 2020 г., толкова се увеличиха обемите на онлайн търговците, че през 2021 г. никой не можа да достигне тези числа. След тези три месеца, които бяха изключително натоварени и всички удвоиха обемите си, нещата се нормализираха. Но пък много хора се обучиха да пазаруват онлайн. Имаше едно ехо, но то не се отразява чак толкова на поръчките, обемите и резултатите. 
При нас през 2021 г. имаме 21% ръст на пратките и приходите. През 2020 г. спрямо 2019 г. обаче ръстът беше 115%
удвоихме оборота.
- Как се привличат инвестиции в настоящите толкова несигурни времена? Как ви избраха „BlackPeak Capital“ и много време ли отнеха преговорите с тях?
- „BlackPeak Capital“ не са ни избрали, ние избрахме тях. Имахме стратегия за международно развитие и около година я оформяхме - за неорганичен ръст на компанията чрез придобивания на аналогични бизнеси в чужбина. „BlackPeak“ са най-опитният фонд в Източна Европа, който изгражда и управлява такъв тип стратегии. Наехме консултант, той ни свърза с тях и други потенциални инвеститори. Ние избрахме „BlackPeak“. Имахме предложения от чужбина от стратегически инвеститор, който да ни изкупи почти на 100%, но преценихме, че той ще ни отведе в неговата посока, а не в нашата. След като влязохме в контакт с „BlackPeak“ преговорите отнеха може би 6 месеца.
- Как ще използвате привлечените 7,5 млн. евро? Имате ли вече набелязани цели за придобивания и други инвестиции?
- На този етап имаме увеличение на капитала с 4,5 млн. лева. „BlackPeak“ вече е значителен миноритарен съдружник, но контролът остава в нас - у мен и Лора Димитрова. 
Водим разговори с три компании от Централна и Източна Европа за придобиване
Това са некуриерски компании, свързани с логистиката на онлайн магазини. В момента сме много близко до затваряне на преговорите с една от тях, до дни може би ще е присъединена. Надявам се да приключим до края на годината с останалите.
- Разширяването на бизнеса ще доведе ли до увеличение на персонала и как намирате нужните ви хора?
- Хора няма, това е факт. В момента при нас има отворени позиции в търговския отдел, за работа на терен, т.е. в склад, за колцентър с румънски език и за персонал за опаковане и експедиране на пратки от фулфилмънт склада. Това са четири позиции, за които търсим хора. Гледаме да ги намираме чрез препоръки, чрез други компании с аналогичен бизнес. Текущият ни екип от 40 човека също помага с разширяването, защото
всеки е доволен, няма напускащи кадри и когато хората са доволни водят техни приятели и познати при нас
В София това едва ли би било работещо, но в малък град като Русе помага.
- Може ли отпадането на ограниченията заради пандемията да намали онлайн търговията и да върне хората в моловете и магазините?
- Не, няма връщане назад. Пазарите от Централна и Източна Европа бележат най-голям ръст, защото все повече потребители са онлайн и защото все повече потребители, които доскоро не са пазарували онлайн, започват да го правят. Ръстът ще е органичен на база на увеличеното разпространение на интернет и броя на хората, които могат да използват за пазаруване интернет. Дори в един пазар като Румъния тези потребители имат накъде да се развиват в сравнение с тези в Германия, Франция. 
Ръстът ще дойде от новите клиенти, които до вчера не са използвали онлайн търговия
Майка ми е на 67 години и все по-често й нося пратки от онлайн търговия. Как се оправя и аз не знам, но се оправя.
- Как войната в Украйна и инфлацията се отразяват на електронната търговия? 
- След началото на войната наблюдаваме един спад на онлайн поръчките в Унгария и Румъния. Това е факт, не го забелязваме само ние, а и колегите ни. Може би хората са притеснени или въвлечени в събитията, много хора имат близки или партньори в Украйна, помагат на бежанци. Това за мен е временно явление, което ще отмине.
По отношение на инфлация и цени, според статистиките на нашите партньори - куриерските компании, се наблюдават 48% поскъпване на горивото, 98% на газа, на електричеството с 316% и фонд „Работна заплата“ с около 15%. Като насложиш тези четири фактора, 
повечето куриерски компании добавят една такса, която е по същество индексиране на цени
Цялата минала година се въздържаха да вдигат цените, но в последните два месеца те са поскъпнали между 8 и 16%. Това е, което виждаме. Спекула тук няма, хората си покриват нарасналите разходи.
- Какви стоки вървят най-вече от и за България?
- Статистиките при нас показват, че 93% от пратките са до 3 кг, а от тези 93% над 60% са до 1 кг. Така че електронната търговия в масовия случай продава стоки до 1 кг. Това са най-вече хранителни добавки, козметика, мода и аксесоари и дребна електроника до лаптопи, конзоли за игри, слушалки и друга периферия. Това е както за България, така и от България.
- Къде стоят България и конкретно Русе на картата на онлайн пазаруването?
- В България онлайн пазарът расте с около 15% на година. 
За миналата година топ пазарите са ни България, Румъния, Унгария и Франция
Там сме закарали най-много пратки. Относно Русе - ние нямаше да постигнем такъв успех ако не бяхме в Русе. Имаме едно изключително конкурентно предимство - късите транзитни времена за доставка в Румъния и Унгария, които реализираме чрез фулфилмънт складовете си в Русе. Реално нашите клиенти тук имат възможността да доставят пратките си от нашите складове за 24 часа в цяла Румъния и цяла България и за два работни дни до Унгария. Тоест, Русе има много голям потенциал по отношение на ръста на обработване на такъв тип онлайн магазини вътре в самия град. Миналия октомври удвоихме складовите площи - от 1,5 дка вече сме на 3 дка и продължаваме да пълним. Клиентите ни избират не само заради нашия опит и коректност, но и заради транзитните времена, които са изключително конкурентни за цяла Източна Европа.