Фирми от Дунавска индустриална зона „Тегра“ обявиха готовност за граждански протести заради липсата на ангажираност на институциите за решаването на дългогодишния проблем с безкрайните колони от тирове, които задръстват пътя между Дунав мост и Мартен. В отворено писмо до кмета Пенчо Милков те подчертават, че още преди две години са сигнализирали за опасност от тежки пътно-транспортни произшествия и затруднения на дейността на работещите в индустриалната зона. До момента обаче проблемът не само че не е решен, а се задълбочава и положението е вече нетърпимо както за работещите в индустриалната зона, така и за живеещите в град Мартен, околните села и транзитно преминаващи автомобили по направлението Русе-Силистра и обратно.
Паркираните в дясната лента по посока на движението тежкотоварни автомобили в участъка от Мартен до Русе от години създават изключителни затруднения за движението в тази посока, а наличието на шофьори и амбулантни търговци до автомобилите е предпоставка за ПТП и допълнително намаляване на скоростта на движение на останалите участници. Извършването на обратен завой на местата без предпазна мантинела води до ПТП със сериозни материални щети и пострадали водачи и пътници, а банкетът до изчакващите автомобили е превърнат в тоалетна и сметище, се казва в писмото.
Фирмите настояват да им се разясни кой, по какви причини и с какви аргументи промени организацията на движението към Дунав мост и доведе ли промяната в тази организация до подобряване на трафика, или обратното. Посочват, че вместо разрешаване на проблема се предлага неговото задълбочаване чрез пренасочване на трафика към частна пътна инфраструктура - пътен възел на Дунавска Индустриална зона „Тегра“. Този участък от години се поддържа, ремонтира, а зимата почиства от собственика „ТМ Инфраструктура“ АД. Нито държавата, нито Общината полагат грижи за него, казва бизнесът.
Чрез пренасочване на тежкотоварните автомобили да правят обратен завой на този пътен възел сериозно е затруднена и почти блокирана дейността на всички икономически оператори на индустриалната площадка. Досегашните ни наблюдения показват, че спирането само на четири тежкотоварни автомобила в кръговото блокира движението на целия пътен възел. Не бива да се забравя, че той е проектиран да обслужва индустриалната зона, а не да служи за спомагателно съоръжение за обръщане посоката на движение на тежкотоварния трафик, посочват фирмите.
Повече от очевидно е, че местната власт не се чувства ангажирана с проблема и неговото решаване. Търсенето на конструктивно и приемливо решение е спряло (ако въобще някога е започвало), смята бизнесът. Той настоява да му се предоставят копия от протоколите от проведените заседания на Общинската комисия по организация и безопасност на движението от 05.03.2020г. до момента в частта, касаеща обсъждане и вземане на решения за пътния участък от кръговото движение на Дунав мост до Дунавска индустриална зона „Тегра“ и обратно. С тяхна помощ те се надяват да установят имената на длъжностните лица, които със своите действия носят отговорност за създадените затруднения на свободното придвижване на над 2500 човека, за да си търсят правата по съдебен ред. С тези материали фирмите ще се опитат да установят налице ли е личен интерес да се създадат облекчени условия за живеещите около естествената траектория на движещите се към Дунав мост чрез пренасочване на трафика към пътища, които не са предназначени да обслужват този трафик. Ако това е така, те считат, че е налице пряка дискриминация, и ще потърсят съдебна защита на правата си.
„Независимо от вашите отговори, ние в състояние на отчаяние сме принудени да използваме и последните ни дадени от закона права за граждански протести. Ще бъдете уведомен в законово определения срок за поредицата протести и шествия, които планираме да поведем, с което да привлечем общественото внимание към проблема и да намерим широка подкрепа за неговото решаване“, казва бизнесът от ДИЗ „Тегра“ в писмото си до Пенчо Милков.
А инициативна група от Мартен организира гражданско неподчинение и блокиране на пътя Русе-Силистра. Протестът е насрочен за 13 април, сряда. Призивът е публикуван във фейсбук.
„От доста време положението по пътя Мартен-Русе и обратно е критично. Явно никой не ни взема насериозно. Обещания много, резултати - нула. Предлагам на 13.04.2022 г. да обявим ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ, което ще се изрази със затваряне на пътя Силистра-Русе, докато дойде някой отговорен за това безумие и ни даде решение на проблема. Ще бъдат уведомени необходимите институции, че този път няма да отстъпим, докато не ни дадат правото на свободно преминаване по пътя. За часа ще съобщим по-късно. Надявам се, че на всички търпението е в критична точка“, пише в апела за организиране на протеста.
Движението по трасето Русе-Мартен е постоянно тежко изпитание и в двете посоки заради километричните опашки от чакащите да минат през границата тирове. През последните дни трафикът е допълнително натоварен. През границата минават по 1300 камиона на денонощие и според Гранична полиция това се дължи на засиления износ от Турция към Европейския съюз.