Граждани ще могат да играят на търг за място за автомобила си пред дома си. Това е една от големите промени в платеното паркиране в Русе, които ще бъдат гласувани от Общинския съвет на 19 април по предложение на кмета Пенчо Милков. За да се стигне до това, има само едно условие - пред блока да има общински паркинг с над 30 места. В момента има 14 такива площадки в града. Те логично са пред някои от най-големите блокове, където и проблемите с паркирането са най-остри и често предизвикват междусъседски конфликти. Бъдещите приходи от наеми на граждани ще се реинвестират в паркоместа в съответния район.
За наддаване, в което всеки от живеещите ще има право да участва, ще бъдат определени една четвърт от тях. Всяко наето място ще бъде маркирано, обозначено с пътен знак и защитено с антипаркинг устройство. По подобен начин, само без използване на предвидения  механизъм, в момента пред блоковете има запазени места за колите на хора с увреждания.
Друга важна новост засяга живеещите в централната част на Русе - собственици и наематели, където са обособени Сини зони. За тях ще бъдат създадени участъци, които ще могат да ползват срещу 55 лева годишно.
За другите промени в измененията на наредбата за паркиране „Утро“ вече писа.
Електромобилите ще паркират безплатно навсякъде, но при условие, че са регистрирани в община Русе, а това ще се удостоверява със специален пропуск. Същата привилегия ще имат и почетните граждани на Русе. Облекчението ще важи и за автомобилите на инвалиди. 
Другите щадящи околната среда превозни средства - с хибридно задвижване и тези с газови уредби за метан и пропан-бутан, ще ползват 15% отстъпка от таксата за паркиране в синята зона.
Юридическите лица пък ще могат да сключват служебни абонаменти не само за месец, а за половин и една година, при което ще получават отстъпка. Условието е да предплатят дължимата такса.
На седем места в Синята зона ще бъдат поставени паркомати - автомати за плащане на престоя. Плащането ще може да става и чрез мобилно приложение, този модел вече действа в други големи градове в страната. Освободените чрез тези възможности служители на „Комунални дейности“, които сега късат билетчета, ще бъдат пренасочени в други отдели на предприятието.
Съществено е и изменението на санкциите за непозволено паркиране във връзка с нарастването на цените на горивата, на работните заплати и други разходи. Махането на поставена скоба вече ще струва 30 лева, а репатрирането до наказателния паркинг на ул. „Котовск“ с т.нар. паяк - 50 лева. Досега тези суми бяха съответно 20 и 40 лева.
Целият проект за промени в Наредба 18 за обществения ред при ползване на превозни средства може да се види в сайта на Община Русе https://obs.ruse-bg.eu.