Четирима щангисти на ТСК „Русе“ ще представят България на Европейското първенство по вдигане на тежести, което ще се проведе в края на май в Тирана. Юбилейното стотно издание на шампионата трябваше да е в София, но заради неразбориите във федерацията, които продължават вече година, домакинството ни бе отнето и бе дадено на албанската столица.
В състава на България за първи път ще се състезават брат и сестра. Европейският шампион от Москва и бронзов медалист от Световното първенство в Ташкент Ангел Русев е фаворит в категория до 55 кг при мъжете. Заедно с него ще вдига и по-малката му сестра Рени, която на 17 години ще дебютира при жените при най-леките до 45 кг. Като резерва в категорията на Ангел Русев е вписан Дениз Данев, който е на 18 г.
При жените за България ще вдига състезателката на ТСК „Русе“ Надежда Мей-Нгуен. Тя ще се бори за медал в категория до 49 кг. На Европейското в Москва миналата година Надежда грабна титлата със 155 кг в двубоя. Тогава обаче се състезаваше в най-леката категория - до 45 кг.
Всички русенски тежкоатлети се подготвят при треньорите Кръстина и Радослав Атанасови. 
Въпреки наказанието на Русия и Беларус, които са отстранени от първенството заради войната в Украйна, са подадени 426 имена. Украйна е подала пълни отбори, но все още не е ясно дали мъжете ще бъдат пуснати да напуснат страната, или ще останат да се бият срещу руската армия.