Кратка новина от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията показа големи разминавания между ведомството и Община Русе за бъдещето на притежаваното от нея летище край Щръклево. Ведомството на Николай Събев обяви, че е изпратило писмо до местната власт с настояване да започне действия да върне притежавания от нея от края на 2014 година аеропорт на държавата. Аналогично писмо е изпратено и до кмета на Бургас за летище Равнец.
Срещу това застана Пенчо Милков, който не съгласен с искането и няма намерение да внася в Общинския съвет такова предложение. Кметът на Русе се надява добрата комуникация с правителството да бъде възстановена и съвместната работа по възстановяване на полетите да продължи. Но въпреки че избягва да вади институционалните отношения на показ, на пресконференция вчера Милков призна, че от седмица всички разговори са прекратени и вече не може да се свърже с никой от хората в правителството, с които доскоро са се разбирали много добре.
Според Пенчо Милков краят на комуникацията бил сложен с поста във Фейсбук на министър Николай Събев, в който той обвини Община Русе за забавяне на процедурата, тъй като тя вече три месеца не изпращала към Европейската кимисия документите за верификация, че отпуснатите от правителството в края на декември м.г. 2.6 милиона за възстановяването на летището не са непозволена от европейското законодателство държавна помощ. Сега миниcтъp Cъбeв пpeдлaгa лeтищaтa дa cтaнaт дъpжaвнa coбcтвeнocт пo cмиcълa нa чл. 43б oт Зaкoнa зa гpaждaнcкoтo въздyxoплaвaнe, който гласи „Гажданските летища за обществено ползване, които са държавна собственост, се ползват при условията на този закон от летищни оператори - търговци, на които е възложена концесия за строителство или концесия за услуги по реда на Закона за концесиите, или от търговски дружества, в които държавата е едноличен собственик на капитала“.
„Toвa щe пoзвoли дa бъдaт мeнaжиpaни oт лeтищeн oпepaтop cъc 100% дъpжaвнo yчacтиe бeз дa ce нaлaгaт пpoмeни в зaкoнитe“, обяснява транспортното министерство.
Това писмо е пълно с правни и фактически неточности и след получаването му многократно е търсен контакт с писма, по телефон или със съобщения министъра, но до този момент отговор не е получен, заяви Пенчо Милков. 
В пространно изложение кметът разказа за множеството действия, предприети от Общината за получаване на нужното съгласие от Европейската комисия, за което е било нужно и съдействие от Министерството на финансите. Нает е и външен консултант, който да окаже помощ. След многото срещи и разговори окончателен отговор от МФ обаче още няма. Така отпуснатите от правителството 2,6 млн. лева за летището стоят вече три месеца по сметки на Общината, но не могат да се използват.
Според кмета на Русе изискването Европейската комисия да се произнесе за липса на нерегламентирана държавна помощ е капан, обричащ начинанието на неуспех. Шефове на дирекции многократно обяснили на Милков, че такава процедура отнема години. Дори самата идея да се иска становище от ЕК за помощ от 2,6 млн. лева е абсурдна, смята Милков.
Има и законови клопки, които също остават нерешени. Според Закона за гражданското въздухоплаване общинските летища могат да имат за оператор само концесионер, а за държавните са предвидени два варианта - концесионер или държавна фирма. Обсъждана е идеята оператор на летище Русе да бъде държавната фирма „Летище София“ ЕАД, предложение, което Община Русе е приела на драго сърце, тъй като дружеството разполага с нужните ресурси и може бързо и лесно да встъпи в управление. За тази цел е необходимо да се добави една дума в закона и да се изготви нужния законопроект. И по тази идея обаче комуникацията е спряла.
Въпреки че последните събития говорят за несъмнен разрив в отношенията между Общината и министерствата, без чието съдействие летището едва ли някога ще заработи, Пенчо Милков отхвърли възможността да се започне процедурата отначало, като за летището се търси концесионер. Той бе също толкова категоричен, че собствеността на летището няма да се прехвърля на министерството, макар че вероятно би извлякъл от това политически изгоди - иициативата за възстановяване на полетите от Русе до София би останала за него, а трудностите по реализация на идеята и евентуалния провал - за транспортното министерство. Според кмета обаче, летището е стратегически актив за Русе и трябва да остане собственост на Общината.
„Считаме, че прехвърляне на собствеността не е необходима, за да се намеси решително държавата и да възстанови полетите. Считаме, че цялата тази материя е достатъчно важна и сложна, за да се обсъжда лично между министъра и ръководството на Община Русе, както и между нашите експерти. Заявяваме, че след изразеното в социалните мрежи искане за прехвърляне на собствеността и след полученото от МТС писмо с много правни и фактически неточности търсихме многократно с писма, по телефон и чрез съобщения министъра, но отговор до момента нямаме. Изразяваме готовност като екип да предприемем всички стъпки, за да се възстановят полетите, но считаме, че комуникацията държава, респективно, министерство-община трябва да е двустранен процес. В отношенията ни няма субординация. Община Русе са всички русенци“, се казва в разпространено вчера официално становище на Община Русе.