Вестник „Утро“ в партньорство с Община Русе започна нова рубрика - „Попитайте кмета!“. Ако улицата пред дома ви е разбира, ако детската площадка се нуждае от ремонт или сте видели друга нередност, която Общината може да поправи, задавайте своите въпроси чрез „Утро“. Ще им отговаря лично кметът Пенчо Милков.
Въпросите си може да задавате на e-mail: [email protected]

При възможност, може да ги придружавате и със снимки.
Желателно е въпросите да не са анонимни и да са от реални, а не регистрирани специално за случая електронни адреси. При желание може да посочите телефон за обратна връзка.
Попитайте кмета чрез „Утро“!
Днес ви предлагаме новите въпроси и отговори.

Уличка пред 3-4 блока никога
не е била асфалтирана и осветена

Здравейте, господин кмет! Много се надявам това да стигне до Вас и да не си губя времето напразно, както е било досега. От доста години безрезултатно се борим с Общината да обърне внимание на една локална уличка, която се намира пред 3-4 последователни блока и НИКОГА не е била асфалтирана и осветена, въпреки че навремето е имало проект за нея. Става въпрос за локална уличка с прилежащи паркинги и гаражи, намираща се в кв.“Дружба 2“ точно под блоковете „Снежанка“, „Емона“, „Боровец“ и блок „Жити“ на улица „Кръстец“. Уличката служи за живущите като единствения начин те да стигнат до дома си както пеша, така и с автомобилите си, но е в повече от окаяно състояние. Няма я никъде в кадастъра като съществуващ обект, като следователно е непозната за линейки, патрулки и пожарни автомобили, които имат нужда от допълнителни напътствия и молби, за да слязат дотам при спешен случай. Никога не е полаган асфалт, тънем в кал и мрак и при валежи калта слиза на бул.“България“. Моля за съдействие!
Любослав Георгиев

Описваме всяка улица и
паркинг, предстоят ремонти

Здравейте, г-н Георгиев,
Напълно съгласен съм с Вас, че улиците и междублоковите пространства в града ни са оставени в изключително тежко състояние от години, а на места дори липсват. Затова от есента наши служители извършват обходи - измерват и заснемат състоянието на всяка алея и паркинг, за да улесним остойностяването и накрая да знаем каква сума ни трябва за подобряване средата в „Здравец“, каква за „Дружба“ и т.н. 
Тази година заделяме 3,5 млн. и ще правим това ежегодно.
В момента фирмата работи в най-старите части на Русе - карето между улиците „Околчица“, „Чипровци“, „Захари Стоянов“ и „Байкал“.
Призовавам русенци да бъдат търпеливи, защото ще се движим поетапно при ремонтите, квартал след квартал.  
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Опасна детска площадка и сметище
чакат промяна от 2019 година

Здравейте, г-н Милков, 
След многобройните писма до Община Русе, сега отново Ви изпращаме актуалното към момента състояние на междублоково пространство, придружено със снимков материал. Това не са снимки от някой град в Украйна, това за огромно съжаление и срам е от идеалния център на град в държава, член на ЕС. Разрушен асфалт, огромни дупки, камъни, остатъци от натрошени плочки и тухли, огромен брой боклуци почти като сметище, листа от дърветата, които никой никога не е чистил, и като завали дъжд, все едно си в тресавище, блато, тъмно, без никакво осветление, и „гордоста“ на нашето междублоково пространство, а именно, пробита детска пързалка, която е на сигурно 50 /петдесет!/ години. Знаете ли колко е трудно да обясниш на едно дете, че това е детска пързалка, но то никога не трябва да се качва и пуска по нея, защото е изключително опасна за здравето му, и как психиката на това дете го възприема това. А ако се пусне и оцелее, се приземява в нещо като сметище. А защо тогава и пързалката и сметището са там и кой е допуснал това? За съжаление, тази почти като следвоенна действителноста е центърът на град Русе, западната страна на бл. „Чайка“ с административен адрес: бул. „Цар Освободител“ 36.
След последното писмо до Община Русе, което прилагам, много от тук живущите са загубили надежда, че нещо някога ще се промени, защото отговорът беше, че горепосоченият участък е заложен за изпълнение от ОП „Комунални дейности“ за 2019 г.! Сега сме 2022 г.
Надяваме се това възможно най-скоро да се промени и малкото останали вярващи и техните деца да останат да живеят тук, в град Русе.
С уважение,
Огнян Иванов

Ще бъде направена уборка и ще
подобрим детската площадка

Здравейте г-н Иванов,
На терена ще бъде направена уборка, а служителите ни ще огледат на място възможността за подобряване на настилката и елементите на детската площадка.
Община Русе има сключен договор с фирма, която ремонтира детските площадки в целия град, но въпросът с опазването на чистотата и целостта им остава в ръцете на гражданите.
Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Какво ще се предприеме за хангар и
битови помещения за академичната гребане

Какво ще предприеме Общината за възстановяване на гребната база в лесопарк „Липник“ и по-специално за нуждата от ремонт на хангара и изграждане на битови помещения на отбора по академично гребане на СКАГ „Локомотив“ /за останалите клубове - кану-каяк, корабомоделизъм, триатлон сме чували достатъчно/?  Какво е предвидено по този въпрос в проекта за ПУП на района? В какви срокове се предвижда изграждането? 
Милена Дудева

Кандидатстваме за финансиране пред
Министерството на младежта и спорта

Здравейте, г-жо Дудева,
На мартенската сесия на Общинския съвет бе прието предложението ми Община Русе да кандидатства за финансиране пред Министерството на младежта и спорта за обновяване на гребната база в Лесопарк „Липник“. В този проект сме заложили укрепване на двата хангара, където се съхраняват тренировъчните и състезателни лодки по кану-каяк. Също така ще бъдат обновени и санитарните възли. С това ще започне първият етап от реновирането на района, а след това ще се изградят навес, ограда, допълнително осветление и видеонаблюдение за по-голяма безопасност.
На Община Русе й предстои и домакинство през 2025 г. на Световното първенство по драконови лодки, с което сме поели ангажимент да обновим спортните съоръжения, да подготвим водното трасе и да облагородим инфраструктурата на Лесопарка.
Пенчо Милков,
кмет на община Русе

Кога ще бъдат премахнати занемарените
и отблъскващи стари автобусни спирки?

Здравейте, г-н Милков, 
Кога ще бъдат премахнати бившите занемарени и отблъскващо грозни автобусни спирки в Русе? Прилагам снимка на някогашните будка и навес по булевард „Гоце Делчев“.                                                    Христов

Изпращаме на проверка
общински служители

Г-н Христов,
Ще изпратим  служителите ни да установят състоянието на обекта на място. В случай, че той е опасен, ще се издаде предписание за събарянето му.                 Пенчо Милков, 
кмет на община Русе

Възможно ли е да се облагороди
мястото между гарата и автогарата?

Възможно ли е пространство между Централна жп гара и автогарата да бъде облагородено, а свързващите и отвеждащите тротоари и паркинг - асфалтирани?
Б.Димитров

Имотът е държавна собственост,
не можем да асфалтираме паркинга

Здравейте,
Съгласен съм с Вас, че пространството Централна жп гара и автогарата е запустяло и има нужда от облагородяване. За съжаление имотът е държавна собственост и като община нямаме правомощия да се разпореждаме с него и да го асфалтираме.
Въпреки това с новата комунална техника през миналата година почистихме паркинга отпред заедно с още няколко по-големи в града.
Правим всичко по силите си да подобрим достъпа до жп гарата, като предстои да определим изпълнител за ремонтните дейности на подлеза, водещ към нея.        

Пенчо Милков,
кмет на община Русе